Câți bani cheltuiesc primăriile pe salariile propriilor angajați, cât de interesate sunt să aloce fonduri pentru investiții ori cât de corecte și eficiente sunt în colectarea taxelor și bugetelor - toate aceste chestiuni au fost discutate de conducerea CJ Bihor cu primarii din județ înainte să împartă comunelor și orașelor fondurile pentru echilibrarea bugetelor locale.

„Primăriile conduse eficient vor primi mai mulți bani, cele care nu muncesc mai puțini”, spune vicepreședintele Călin Gal.

După performanțe

În această săptămână, conducerea Consiliului Județean Bihor a convocat, timp de trei zile consecutiv, mai multe ședințe de lucru cu primarii comunelor și orașelor din județ, reuniunile fiind conduse de președintele Ilie Bolojan și vicepreședinții Călin Gal și Mircea Mălan, a informat, vineri, administrația județeană.

Tema principală a discuțiilor între aleșii din conducerea județului și edili a fost repartizarea pe unitățile administrativ-teritoriale a sumelor reprezentând 6% din cota defalcată din impozitul pe venit, în acest an ele ridicându-se la 38 milioane lei.

Concret, în cadrul întâlnirilor la care au participat și prefectul Dumitru Țiplea împreună cu cei doi subprefecți, Botházy Nándor și Emilian Pavel, au fost prezentate situațiile financiare ale fiecărei comune și fiecărui oraș din Bihor, și au fost analizați mai mulți indicatori financiari care arată performanța administrațiilor locale, cum ar fi ponderea cheltuielilor de personal din totalul veniturilor, ponderea cheltuielilor de personal din totalul veniturilor, cheltuielile de personal raportate la numărul locuitorilor, veniturile pe cap de locuitor în fiecare UAT, precum și gradul de colectare a impozitelor și taxelor.

„Conducerea Consiliului Județean Bihor a făcut, de asemenea, recomandări privind îmbunătățirea indicatorilor financiari și dirijarea fondurilor în proiecte de dezvoltare locală și cofinanțări pentru proiecte cu fonduri nerambursabile”, a transmis CJ Bihor.

O parte, egal. Alta, după muncă

„Suma care revine primăriilor anul acesta este de aproximativ 38 milioane lei, iar alocările se vor face ținând cont de două componente. Prima componentă, care reprezintă 50% din suma totală, va fi repartizată în mod egal tuturor UAT-urilor. Cea de-a doua înseamnă repartizarea banilor în funcție de respectarea indicatorilor de performanță menționați”, a precizat vicepreședintele CJ Bihor Călin Gal, care coordonează Direcția Tehnică a instituției.

În cadrul ședințelor au fost abordate și subiecte, precum curățenia în localitățile din județ ori  respectarea regulamentului privind construcțiile, plus alte teme specifice administrației publice locale.

Proiectul de hotârâre privind repartizarea sumelor pentru primării va fi supus votului consilierilor județeni în următoarea ședință ordinară a Consiliului Județean Bihor, pe 15 februarie.

Acesta va fi al treilea an în care CJ Bihor face alocările financiare către primării după criterii clare și egale pentru toate UAT-urile, pentru a elimina subiectivismul și favorizarea edililor care fac parte din partidele ce conduc la un moment dat administrația județeană.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!