Simbol al Crăciunului şi o sursă de bucurie pentru cei mici şi cei mari deopotrivă, bradul împodobit devine destul de repede şi o pacoste în casele orădenilor.

RER Vest sare în ajutorul lor şi anunţă că, la fel ca în anii precedenţi, va colecta gratuit brazii lăsaţi lângă punctele de colectare a deşeurilor. Cei naturali vor fi transformaţi în compost, iar cei artificiali, trimişi la reciclare.

Nu-i aruncaţi în pubele!

După ce au adunat sub ei cadourile lăsate discret de Moş Crăciun şi au umplut locuinţele de lumină, brazii împodobiţi îşi vor îndeplini rapid misiunea. De obicei, imediat după Anul Nou, orădenii încep să îi "dezbrace" de podoabe şi să îi scoată din case.

Aşa cum i-a obişnuit pe orădeni, operatorul de salubritate RER Vest va asigura şi în această iarnă colectarea lor gratuită. "Ca Oradea să rămână oraşul curat cu care toţi suntem obişnuiţi, vă recomandăm să depozitaţi brazii lângă punctele de colectare a deşeurilor. Nu îi puneţi în tomberoane sau pubele şi nici nu îi depozitaţi între recipientele de colectare, pentru a nu bloca incintele. Simpla aşezare a acestora lângă spaţiile de colectare este suficientă, ca mai apoi colegii noştri să îi preia pentru a-i duce la depozitul ecologic", spune Laura Dărăban, responsabil de comunicare în cadrul RER Vest. Îndemnul este valabil atât pentru orădenii care stau la blocuri, cât şi pentru cei de la case.

Transformaţi în materii prime

RER Vest va colecta toţi brazii separat de alte deşeuri, pentru a se putea asigura că vor intra în economia circulară. Orădenii pot lăsa lângă punctele de colectare a deşeurilor şi brazii artificiali, care de asemenea vor fi ridicaţi de muncitorii serviciului de salubritate.

Ulterior, brazii naturali şi cei confecţionaţi din plastic vor fi sortaţi şi vor porni pe drumuri diferite. Cei naturali vor fi tocaţi, uscaţi şi transformaţi în compost, adică un îngrăşământ pentru pământ, iar cei artificiali trimişi către fabricile de reciclare.

Ca să poată fi valorificaţi, brazii trebuie aruncaţi fără niciun fel de ornament şi fără ambalajele bomboanelor de pom.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!