Odată cu sosirea primăverii, munţii, dealurile, stâncile şi apele Bihorului îşi cheamă din nou vizitatorii să le descopere frumuseţile şi să se bucure de aer cum la oraş sigur nu găsesc... 

Bogăţiile naturale ale judeţului se cer nu doar admirate, ci şi "cucerite" în ture pline de adrenalină, coordonate de ghizi profesionişti. Sezonul de via ferrata şi de drumeţii a debutat deja, iar cel de rafting stă să înceapă.

Aventurieri pe stânci 

Cum s-au uscat stâncile, s-au reluat ieşirile pe traseele de via ferrata de la Şuncuiuş (Grota cu hamace, Podul indian şi La pendul), Vadu Crişului (Peretele Zânelor şi Casa Zmeului), Roşia (Cheile Cuţilor) şi Căbeşti (Şura Uşorilor). 

În astfel de ture, aventurierii care au condiţie fizică bună urcă pe stânci echipaţi, neapărat, cu căşti, hamuri şi asiguraţi cu lonje, pe trasee amenajate cu cabluri şi, pe alocuri, scăriţe. 

"În trend este acum traseul nou de la Şuncuiuş, numit La Pendul. Este un traseu destul de uşor, dar ajungi la un moment dat la un cablu care atârnă dintr-un perete. Trebuie să te asiguri cu lonja pe acel cablu şi să sari ca să te prinzi de următorul cablu de pe perete, iar apoi îţi continui traseul, care are şi un pod suspendat. Senzaţiile sunt faine!", explică Remus Dan, de la Master Adventure, firmă cu baza la Vadu Crişului, care oferă mai multe activităţi de aventură. La Master Adventure, o tură de via ferrata costă 120 lei, cu echipamentul inclus. 

Paşi la înălţime 

Tot pentru cei care vor să fie iniţiaţi în traseele pe stânci, Clubul Montan Apuseni organizează sâmbătă, 23 martie, o tură pentru începători pe traseul Cheile Cuţilor din Roşia, prevăzut cu un pod indian de 33 de metri, suspendat la înălţime, care leagă doi versanţi. 

"Pentru noi este foarte importantă siguranţa, aşa că le oferim participanţilor echipamentul complet certificat. Dorim ca experienţa să fie inedită pentru ei, să-şi depăşească limitele, dar totul sub atentă supraveghere", spune ghidul montan atestat Alex Dorolţi. 

Costul aventurii este, în acest caz, de 175 lei. Doritorii trebuie să fie echipaţi cu bocanci de munte cu talpă aderentă, pantaloni sport şi mănuşi fără degete.

Drumeţie printre flori

Cei care vor să facă mişcare în natură şi totodată să se bucure de privelişti inedite în culori de primăvară pot opta pentru drumeţii prin destinaţii demne de descoperit. 

Master Adventure organizează astfel de ieşiri în zona Defileului Crişului Repede. Pe unul dintre trasee, de pildă, se ajunge la câteva grote din zona Vadu Crişului - Şuncuiuş, inclusiv la Peştera Fugarilor, numită aşa tocmai fiindcă pe vremuri acolo se ascundeau fugarii. 

Un alt traseu de drumeţie este trasat pe Valea Mişidului, o vale sălbatică şi spectaculoasă. "Este un traseu interesant fiindcă trecem şi prin apă mică, iar apoi ajungem la peşteri, inclusiv la Peştera Moanei", spune Remus Dan. Drumeţii plătesc 100 lei pentru o astfel de tură. 

Şi Clubul Montan Apuseni programează pentru 6 aprilie o ieşire numită "Flori de primăvară în Pădurea Craiului". Ghidaţi, drumeţii vor parcurge circuitul Cheile Cuţilor din Roşia, vor vedea izbucul Roşia, platoul carstic Runcuri, cu peşteri şi ponoare, iar în drumul lor se vor bucura de daruri ale primăverii, ca ghiocei, brânduşe ori toporaşi. Costul experienţei este de 150 lei. 

Privelişti din bărci 

Raftingul, un sport acvatic ce presupune coborârea pe râuri repezi de munte, cu bărci pneumatice, în echipe de două sau mai multe persoane, se practică şi în Bihor, pe Crişul Repede.

În judeţ, sezonul de rafting se va deschide pe 30 martie, anunţă Master Adventure. În acea zi, la baza de rafting de la Vadu Crişului va avea loc un eveniment ce va include o tură de rafting (gazdele pun la dispoziţie şi echipamentele de neopren), precum şi o petrecere cu muzică, la foc de tabără. "Vino împreună cu prietenii tăi, să sărbătorim 17 ani de activităţi de rafting şi activităţi outdoor. De la ora 12:00, vom deschide sezonul, la o tură de rafting cu adrenalină împreună pe râul Crişul Repede. PS: Apa este genială!", promit organizatorii. 

De asemenea, gazdele le vor oferi mâncăruri tradiţionale, ca gulaş la ceaun şi gogoşi cu gem de casă, celor care aleg să participe la deschiderea sezonului. Costul pentru participarea la eveniment este de 140 lei, iar înscrierile trebuie făcute din timp, pe Facebook. 

După deschidere, turele vor continua, la cerere, pe apele Crişului Repede (tot 140 lei / persoană), iar bărcile se vor opri la cascada fermecătoare de la Vadu Crişului, pentru ca vâslaşii să o poată admira dintr-o altă perspectivă, direct din apă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!