Pentru cei aproximativ 90.000 de elevi bihoreni a început, luni, anul şcolar 2016-2017, primul în care există un Statut al Elevului, care stabileşte clar drepturile şi obligaţiile şcolarilor. De asemenea, este primul an şcolar în care toţi elevii, adică inclusiv cei din clasele a XI-a şi a XII-a, vor primi gratuit manuale.

Verificaţi condiţiile!

Pe de altă parte, mulţi elevi bihoreni vor învăţa în acest an şcolar în clădiri care nu au condiţii impuse de lege: din cele 858 de clădiri pe care le deţin şcolile şi grădiniţele din Bihor, 174 nu au autorizaţie sanitară, iar 74 sunt în curs de obţinere.

O noutate pe care Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor a pregătit-o pentru părinţi, profesori şi elevi deopotrivă este aceea că, pe noul site al instituţiei, www.isjbihor.ro, aceştia au acces la o hartă pe care pot vedea dacă şcoala sau grădiniţa lor are autorizaţie sanitară sau aviz de funcţionare eliberat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana. Aceste informaţii sunt accesibile la meniul „Administrativ”, secţiunea „Harta unităţilor cu avize sanitare şi PSI din sistemul de învăţământ”.

Don Orione, primul

La aproape toate şcolile şi grădiniţele din Bihor ziua de luni a fost una festivă, cadrele didactice încercând să-i facă pe preşcolari şi pe elevi să uite supărarea că vacanţa s-a terminat. La Liceul Don Orione, tradiţional, festivitatea a avut loc duminică, astfel încât părinţii să poată participa fără a se învoi de la serviciu.

La Şcoala Oltea Doamna, bobocii din clasele pregătitoare şi cei ce intră în a V-a au fost în prim plan, ei formând careul din curte şi beneficiind de discursurile mobilizatoare ale cadrelor didactice. Directorul Mircea Mitran i-a încurajat pe cei mici şi a lăudat condiţiile din şcoală, care a beneficat, în vacanţă, de noi investiţii în clase. Cei mici şi-au luat apoi locurile din bănci în primire, fascinaţi de manualele nou nouţe care îi aşteptau pe pupitre.

De o surpriză aparte au avut parte cei din clasa 1C, întâmpinaţi de învăţătoarea Rodica Fechete cu un "copac al înţelepciunii" în care şi-au putut atârna "fructe" cu sfaturi menite să-i ajute.

Bobocii, în prim-plan

La Colegiul Naţional Emanuil Gojdu, ceremonia de deschidere a anului şcolar a debutat la ora 10, invitaţii de onoare ai directoarei Liana Papagiannis şi ai directoarei adjuncte Anca Mile fiind prefectul Claudiu Pop, viceprimarul Florin Birta, inspectorul şcolar general Alin Novac Iuhas, senatorul PSD Florian Bodog şi fostul preşedinte al Consiliului Naţional al Elevilor, totodată, fost elev al şcolii, Horia Oniţia. Fiecare dintre aceştia le-au făcut elevilor urări de bine pentru noul an şcolar.

„Exigenţele şi performanţele la Colegiul Naţional Emanuil Gojdu sunt înalte”, a spus directoarea Liana Papagiannis, sugerându-le astfel elevilor, mai ales bobocilor dintr-a V-a şi a IX-a, că zilele nu le vor fi tocmai lejere în această şcoală.

De asemenea, elevilor şi părinţilor le-a vorbit şi poliţistul Mihai Ştefănescu, care a subliniat cât de importantă este siguranţa şcolarilor, o reprezentantă a comitetului de părinţi şi preşedintele consiliului şcolar al elevilor, Caius Stănăşel. După cele 30 de minute de discursuri, elevii au mers în clase, însoţiţi de părinţi şi diriginţi. Aici, la schimbul florilor date dascălilor, elevii au primit manualele pe care nouă luni de zile le vor răsfoi încontinuu...