Începând de sâmbătă, judeţul Bihor are trei noi puncte de trecere a frontierei, ocazionale, la Cheresig, Voivozi şi Roşiori.

La Cheresig, festivitatea de inaugurare a fost una tradiţională, cu muzică populară românească. Ceremonia a început în jurul orei 10, când oficialii au tăiat cele două panglici în culorile steagurilor românesc şi unguresc, aşezaţi de-o parte şi de alta a frontierei.

"Bine aţi venit la această zi festivă pentru comuna noastră, şi, bineînţeles, şi pentru comuna Körösnagyharsány (învecinată de cealaltă parte a graniţei – n.r.). Aş vrea să le mulţumesc tuturor celor care sunt prezenţi aici şi celor care, de-a lungul timpului, au fost alături de noi pentru a face această zi posibilă astăzi", a spus primarul din Toboliu, Pavel Maier.

La rândul său, primarul din Körösnagyharsány, Máté Pál, care ocupă funcţia din 1996 şi a fost unul dintre promotorii deschiderii acestui punct de trecere a frontierei, a spus că începuse să creadă că ziua aceasta nu va mai veni.

"De mai multe ori am crezut că acest drum nu se va mai deschide în viaţa mea. Şi sunt foarte bucuros că a sosit această zi, sperăm că acest punct de frontieră se va deschide definitiv şi că acest drum se va deschide definitiv. Vă mulţumesc tuturor pentru munca depusă. Într-adevăr, sunt peste 20 de ani de muncă împreună. Vă doresc să folosiţi acest drum cu sănătate, cu prietenie, cu bucurie şi fără evenimente", a spus primarul localităţii învecinate.

Oficialii au trecut la tăierea panglicii, acompaniaţi de tobă şi higheghe cu "Mulţi ani trăiască", după care Ansamblul folcloric al comunei Sîntandrei, condus de Ioan Dărăban, alături de un taraf de muzică populară şi elevi de la şcolile din Cheresig, Tărian, Girişu de Criş, îmbrăcaţi în costume naţionale româneşti, au dansat csardas, iar apoi au încins Hora Unirii.

Alături de ei, s-au prins în horă şi oficialii români şi unguri, după care cei circa 30 de oameni care au aşteptat "deschiderea granţiei" au dat o tură până în localitatea învecinată. Documentele le-au fost controlate de un echipaj româno-maghiar al Poliţiei de Frontieră, care şi-a instalat o gheretă pe graniţă.

La festivităţile de la Cheresig au participat, între alţii, administratorul judeţului Bihor, Szabo Jozsef, senatorul PNL Cornel Popa, deputatul PSD Ioan Sorin Roman, primarul din Girişul de Criş, Ioan Paşca, şi primarul de Sîntandrei, Ioan Mărcuş. Totodată, la inaugurare a fost prezent şi prim vicepreşedintele Rezerviştilor din MAI, colonelul în rezervă Gheorghe Bungău, dar şi generalul în rezervă Gheorghe Stancu, care în urmă cu 20 de ani, pe când era comandantul Brigăzii de grăncieri, a semnat, din partea Poliţiei de Frontieră, proiectul pentru deschiderea acestui punct de trecere.

Cele trei puncte de frontieră ocazionale dechise sâmbătă sunt Cheresig - Körösnagyharsány, Voievozi - Bagamer şi Roşiori – Pocsaj şi vor putea fi utilizate de persoanele care au domiciliul în judeţul Bihor. Ele vor putea fi tranzitate de mijloace de transport de până la 3,5 tone, fără marfă.

"Toţi bihorenii vor putea trece frontiera, în fiecare zi de sâmbătă între orele 10.00-18.00, până la data de 31 martie 2017, având asupra lor cartea de identitate sau paşaportul turistic", se arată într-o informare a CJ Bihor. Într-o primă etapă, punctele de trecere a frontierei vor fi monitorizate, iar ulterior, în funcţie de trafic, se va decide dacă vor fi deschise mai multe zile pe săptămână.

Viorel Orbai