În judeţul Bihor au fost confirmate încă 4 cazuri de îmbolnăvire cu tulpina britanică a virusului SARS-CoV-2, numărul total al acestora ajungând la 9. Confirmarea pentru noile cazuri a ajuns, vineri, de la Institutul Cantacuzino din Bucureşti la DSP Bihor. 

Tulpină mutantă

Aşa cum BIHOREANUL a relatat, de la începutul lunii martie DSP Bihor a transmis, treptat, către Institutul Cantacuzino, pentru secvenţiere, opt probe de la tot atâţia pacienţi pentru care existau suspiciuni că sunt infectaţi cu o tulpină mutantă a virusului SARS-CoV-2. 

Între probele transmise s-a numărat şi una prelevată de la un bărbat de 35 de ani din Oradea, care s-a testat pentru că voia să călătorească în străinătate, fiind confirmat cu SARS-CoV-2. În cazul său, în premieră, într-un laborator de analize din Oradea, Resident Laboratory, s-a confirmat faptul că acesta fusese infectat cu o tulpină mutantă, identificată cu N501Y, dar fără a se şti despre ce fel de mutaţie este vorba (tulpina N501Y se află atât în varianta britanică, cât şi în cea din Brazilia, respectiv Africa de Sud). 

Varianta din UK

Vineri, 19 martie, DSP Bihor a primit rezultatele pentru patru din cele opt probe trimise la Bucureşti. "Astăzi ne-au venit patru rezultate care confirmă infecţia cu varianta britanică a SARS-CoV-2, inclusiv în cazul acelui domn din Oradea (n.r. – bărbatul de 35 de ani). Dânsul se află în izolare, se simte bine, este monitorizat de medicul de familie", a declarat, la solicitarea BIHOREANULUI, dr. Daniela Rahotă, directorul DSP Bihor. 

Potrivit dr. Rahotă, în total, în judeţul Bihor au fost confirmate până acum 9 cazuri de infecţie cu tulpina din UK a Covid-19. Deocamdată, nu au fost identificate cazuri de infecţie cu tulpinile sud-africană sau braziliană. 

Se mai aşteaptă rezultatele pentru celelalte patru probe trimise la Institutul Cantacuzino din Bucureşti. 

"Sistem ineficient"

Pe de altă parte, printr-un comunicat transmis vineri, Zoltan Fazakas, administratorul laboratorului Resident Laborator, anunţă că proba identificată cu tulpină mutantă în laboratorul orădean a fost confirmată de Institutul Cantacuzino. Acesta arată că, deşi rezultatul de tulpină mutantă a fost obţinut la Oradea pe 9 martie, iar probele au fost preluate de Cantacuzino pe 12 martie, confirmarea a fost dată abia pe 18 martie.

"Buletinul de analiză al colegilor de la CANTACUZINO confirmă atât existenta tulpinii N501Y în proba tânărului bărbat din Bihor cât şi ipoteza noastră în privinţa sistemului ineficient cu care statul incearcă să identifice cazurile pozitive cauzate de tulpinile mutante (SARS-CoV-2)", a transmis acesta. 

De altfel, într-o conferinţă de presă (ţinută săptămâna trecută pe marginea confirmării unei tulpini mutante în premieră la un laborator din Oradea), Zoltan Fazakas a afirmat că este important ca îmbolnăvirile, mai ales tulpinile noi, să fie descoperite rapid, căci se şi răspândesc rapid.