Consilierii judeţeni au aprobat, vineri, introducerea în Master Plan-ul privind alimentarea cu apă şi evacuarea apelor uzate a încă 46 de oraşe şi comune din Bihor, care, astfel, ar putea să acceseze fonduri din bugetul central şi, mai ales, fonduri europene, altele decât cele obţinute de Aparegio pentru realizarea acestei infrastructuri.

Rămase descoperite

Master Plan-ul Consiliului Judeţean cuprindea deja listele de investiţii aferente ADI Aparegio şi mai noii AI Zona Nord-Vest (încă în curs de formare), ambele având ca scop dezvoltarea infrastructurii de apă în mai multe comune din Bihor.

"Aparegio are circa 23 de comune din jurul Oradiei, iar Zona Nord-Vest încă vreo 20 înspre Nord, dar jumătate de judeţ nu se regăseşte practic nicăieri, sunt comune care au rămas descoperite", a precizat preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Pasztor Sandor.

Potrivit raportului de specialitate al proiectului, "în momentul de faţă sunt şi alte oportunităţi de finanţare a investiţiilor în infrastructura de apă uzată (n.r. – în afară de POIM 2014-2020), prin intermediul unor programe cu finanţare naţională şi din fonduri europene nerambursabile în cadrul Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, măsura 7.2".  

Astfel, teoretic, cele 46 de comune ar putea să-şi creeze prin proiectele proprii infrastructura de alimentare cu apă şi cea pentru apa uzată, urmând ca ulterior să se alăture unui operator autorizat sau să încerce să-şi creeze singure condiţiile necesare (staţii de epurare, etc.).

Comune vs. CAO?

În afară de includerea în Master Plan, pentru a putea încerca să obţină fonduri europene, primăriile mai au nevoie, însă, de un aviz eliberat de Compania de Apă, singurul operator recunoscut din judeţ.

În şedinţa de vineri, consilierul liberal Dacian Foncea a avertizat că ADI Aparegio şi, ca atare, Compania de Apă Oradea, văd aceste demersuri ca fiind, de fapt, înfiinţarea unor "structuri paralele" de operatori şi că nu este interesată să dea avizele respective.

"Nimeni nu vrea să evite Aparegio. Problema este că Aparegio evită comunele. Orice alt UAT vrea să intre în Aparegio află că nu sunt destule resurse financiare ", i-a răspuns vicepreşedintele CJ Bihor, Ioan Mang.

Acesta a arătat că este la curent cu opoziţia CAO. "Din păcate, la Compania de Apă, comuna Ciumeghiu, cu primar PNL, stă de trei luni de zile fără să i se dea această hârtie, cu toate că era deja în Master Plan. (…) Noi introducem acum 46 de comune în Master Plan şi sunt convins că vor înţelege până la urmă că e bine să apelăm la toate fondurile europene, să realizăm aceste lucrări, urmând că după aceea să preia lucrarea gata făcută", a spus Mang.

Cu unanimitate

În fine, înaintea votului, preşedintele Pasztor Sandor le-a transmis consilierilor: "Stimaţi colegi, e simplu: aşteptăm 19 ani până ajunge Aparegio la Curăţele sau îi dăm posibilitatea să acceseze fonduri!".

În fine, proiectul privind introducerea celor 46 de UAT-uri în Master Plan a trecut cu unanimitate de voturi. Între acestea se numără Cărpinet, Salonta, Tulca, Bulz, Ştei, Avram Iancu, Căpâlna, Drăgăneşti, Holod, Şoimi, Ciumeghiu, Bratca, Budureasa, Căbeşti, Gepiu, Sânnicolau Român, Cobiuba Mare şi Nucet.