În şedinţa Consiliului Local de vineri, desfăşurată în premieră în sala mare a Prefecturii, au fost aprobaţi indicatorii tehnico-economici pentru modernizarea a încă cinci străzi din Oradea, valoarea estimată a lucrărilor ridicându-se la aproape 10 milioane de lei.  

Modernizări de 10 milioane

Este vorba de străzile Pictor Roman Mottl, str. Veteranilor şi str. Episcop Radu Demetriu – toate din cartierul Veteranilor, plus strada Americii din Cartierul Tokai, respectiv strada Constantin Muşat din Cartierul Tineretului.

"În momentul de faţă toate aceste străzi au o stare tehnică necorespunzătoare cu gropi, denivelări sau sunt la un nivel de pietruire slabă, fără trotuare şi fără canalizare pluvială. În urma lucrărilor, aceste vor fi modernizate, respectiv asfaltate, vor fi amenajate trotuarele, accesele, se va realiza canalizarea pluvială şi se vor amenaja corespunzător spaţiile verzi aferente", au detaliat reprezentanţii Primăriei, într-un comunicat.

Durata de execuţie de la caz la caz va fi cuprinsă între 1 lună şi 4 luni. Valoarea estimată totală a lucrărilor de execuţie este de 9.738.932 lei. În total vor fi modernizaţi aproape 3 kilometri de stradă.

Pe de altă parte, tot în şedinţa de vineri au fost aprobate mai multe proceduri de expropriere a unor terenuri, drumuri şi garduri tot pentru realizarea unor lucrări de modernizare străzi (deja aprobate), însă din zona de deal a Oradiei. Concret, este vorba de exproprieri în valoare de 260.000 lei pentru modernizarea străzii Caişilor, de aproape 200.000 lei în strada Viilor, de 123.000 lei pe strada Cireşilor, de 60.000 lei pe strada Piersicilor, respectiv de circa 50.000 de lei pentru realizarea lucrărilor de modernizare pe str. Dimitrie Anghel.

Reţea termică nouă

Între alte proiecte aprobate în şedinţa deliberativului local se numără aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru realizarea unei reţele termice de transport între Magistrala 1 din Bulevardul Dacia şi racordurile termice primare ale punctelor termice 124 din strada Bârsei şi 121 din strada Galileo Galilei, momentan alimentate din Magistrala 3. Investiţia care se ridică la 4,4 milioane lei se face pentru creşterea confortului termic al proprietarilor.

"Funcţionarea actuală a reţelei de termoficare primară se face cu deficit de energie termică pentru punctele alimentate din Magistrala M3 şi cu disponibil pe Magistrala M1", se arată în proiectul de hotărâre. Traseul reţelei de conductă preizolată va fi pe străzile: Dacia, Iza, Episcop Iona Suciu, Corneliu Coposu, Bârsei şi Galileo Galilei.