Consiliul Local a votat, joi, reabilitarea a încă două clădiri din centrul Oradiei, în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare şi intervenţie asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul Istoric Oradea.

Practic, aleşii orădenilor au aprobat indicatorii tehnico-economici necesari pentru reabilitarea celor două imobile: unul situat în Piaţa Unirii, nr. 7, iar celălalt pe strada Republicii nr. 3-5.

Urmează procedura de selecţie a constructorilor pentru efectuarea lucrărilor conform caietului de sarcini, arată un comunicat al Primăriei.

În cazul clădirii din Piaţa Unirii (foto) va fi reabilitată faţada, fără modificări structurale la goluri, dar vor fi şi reparaţii la şarpantă, cu înlocuirea învelitorii, şi la tâmplăria exterioară.

"Clădirea datează din jurul anului 1900. La parter se găsesc spaţii comerciale, iar la etaj sunt locuinţe colective. Regimul de înălţime este de subsol, parter şi un etaj. Valoarea lucrărilor este de 1.381.182,24 de lei fără TVA, durata de execuţie fiind de 12 luni", explică informarea primăriei.

La clădirea din strada Republicii, nr. 3-5, se va reabilita, de asemenea, faţada, se va înlocui învelitoarea acoperișului şi tâmplăria exterioară.

"Clădirea datează din jurul anului 1980 şi are destinaţia de spaţii comerciale la parter şi etaj, regimul de înălţime fiind subsol tehnic parţial, parter, etaj şi mansardă. Valoarea lucrărilor este de 553.654,94 de lei, durata de execuţie fiind de 12 luni", se menţionează în comunicat.

Documentul mai aminteşte că programul Multianual a demarat în anul 2014, sub coordonarea Instituţiei Arhitectului Şef, "fiind unul dintre cele mai importante programe derulate de Primăria Oradea".

"Prin intermediul acestuia s-a reuşit practic schimbarea imaginii oraşului, fiind puse în valoare cele mai frumoase clădiri din ansamblul urban - Centrul istoric Oradea", spun comunicatorii municipalităţii.

Programul cuprinde un sprijin financiar atât pentru clădirile monument istoric cât şi pentru cele aflate în centrul istoric (zona pietonală).

"Acesta presupune posibilitatea plăţii lucrărilor efectuate în rate pe o perioadă de 5 ani, fără dobândă, aplicându-se doar rata inflaţiei anuale. Pentru clădirile monument istoric se acordă de către municipalitate un grant cuprins între 20-30%, pentru care este necesară constituirea unui drept de creanţă în favoarea municipiului, pe 10 ani, aşa cum prevedea legea 422/2001 a monumentelor istorice", încheie informarea.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!