Familiile românilor din Transilvania de Nord care au fost persecutați din motive etnice în timpul ocupației hortiste mai au de așteptat până să li se facă dreptate. Printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului menită să reducă cheltuielile publice, urmașii persoanelor deportate, refugiate, strămutate sau evacuate din locuințe vor primi indemnizațiile, oricum modeste, abia de anul viitor.

Casa Județeană de Pensii Bihor a informat marți, printr-un comunicat, că potrivit OUG 115/2023 privind unele măsuri fiscal-bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, modificarea și completarea unor acte normative precum și prorogarea unor termene, plata drepturilor pentru copiii persoanelor deportate, strămutate ori refugiate a fost prorogată, adică amânată, pentru data de 1 ianuarie 2025.

Așa cum BIHOREANUL a mai arătat, este a treia oară când autoritățile amână plata acestor drepturi, prevăzute prin Legea 210/2022 și Legea 154/2021. Culmea este că sumele nici măcar nu sunt mari, fiind de câteva sute de lei.

În această situație erau anul trecut, potrivit directorului CJP Bihor, Laurențiu Țenț, circa 11.000 persoane la nivel național.

Detalii, în articolul „Țară pe invers: Statul are bani pentru pensii speciale, dar nu și pentru drepturile urmașilor refugiaților

Pe de altă parte, din acest an s-au majorat cu 13,8% drepturile pentru alte categorii de persoane: cele persecutate din motive politice după 6 martie 1945, deportate în străinătate sau care au fost în prizonierat, pentru invalizii, veteranii și văduvele de război, cele deportate în țară, strămutate ori refugiate pe teritoriul actual, persoanele care au efectuat stagiul militar în cadrul Direcției Generale a Serviciului Muncii în perioada 1950-1961, precum și drepturile stabilite în baza Legii 341/2004 „a recunoștinței pentru victoria Revoluției Române din Decembrie 1989, pentru revolta muncitorească anticomunistă de la Brașov din noiembrie 1987 și pentru revolta muncitorească anticomunistă din Valea Jiului din august 1977”.

În contrast cu „zgârcenia” manifestată față de persoanele care au avut de suferit în regimul comunist și urmașii lor, statul român plătește de la 1 ianuarie 2024 pensii majorate cu 13,5% inclusiv așa-numiților pensionari speciali, care oricum beneficiază de sume enorme.

În prezent, cea mai mare pensie specială aflată în plată este de 84.000 lei/lună (net).

În decembrie 2023, potrivit Casei Naționale de Pensii, erau în plată 10.920 pensii speciale, jumătate dintre aceștia, adică 5.469, fiind foști judecători și procurori.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!