Casa de Cultură a Sindicatelor a tremurat de forfotă, dar şi emoţie, joi dimineaţă, odată cu festivitatea de absolvire a studiilor de licenţă a celor 163 de absolvenţi ai specializărilor Drept şi Administraţie Publică a Facultăţii de Ştiinţe Juridice.

În sala plină aproape până la refuz de părinţi, prieteni şi rude dornici să-i vadă pe tinerii dragi în roba ce simbolizează sfârşitul vieţii de studenţi, s-au aflat şi câteva dintre cadrele didactice ale absolvenţilor: prodecanul Cristian Miheş, recent alesul decan al Baroului de avocaţi Bihor Cristian Domocoş, avocaţii Gavril Olar şi Ştefan Herchi, Diana Cârmaciu, Horia Ciocan, Mircea Ursuţa, Lavinia Chipea, Costin Focşa. Decanul facultăţii, Valentin Mirişan, a lipsit, fiind bolnav.

După ce a propus, la începutul festivităţii, ca un ropot de aplauze să fie dedicat părinţilor care i-au ţinut pe tineri în facultate, ajutându-i astfel să ajungă momentul de joi, prodecanul Miheş le-a spus absolvenţilor că perfecţionarea continuă e necesară în meseria pe care şi-au ales-o. "Nu puteţi fi cei car construiesc şi dezbat legi decât dacă veţi fi la curent. Va trebui să citiţi până la pensie şi dincolo de ea", a spus Miheş.

Domocoş a fost ceva mai radical în discursul său. "Lăsaţi deoparte cluburile, reţelele de socializare şi blogurile, pentru că vă aşteaptă examene foarte dificile", le-a spus decanul Baroului.

Pe un ton mai glumeţ, Gavril Olar le-a zis tinerilor că e onorat de prezenţa lor masivă la cursul festiv, dat fiind că la cele obişnuite nu au fost niciodată atât de numeroşi, iar Ştefan Herchi, caracterizat de colegii săi drept cel mai iubit profesor de către studenţi, le-a vorbit absolvenţilor despre cum vor trebui să aplice legea. "O să primiţi şuturi de unde vă veţi aştepta mai puţin. Dar va trebui să faceţi totul ca legea să producă efecte în interesul oamenilor. Să lăsaţi loc totodată pentru omenie şi ca acei oameni care au avut experienţe neplăcute cu dumneavoastră să vă salute", le-a spus Herchi.

Singurul care a stârnit hazul audienţei a fost însă studentul Sergiu Morar, din anul III de la Drept, care a spus o glumă: cine ajută un hoţ la săvârşirea faptei se numeşte complice, dar cine-l ajută după ce a săvârşit-o se numeşte avocat şi e plătit pentru asta.

În final, după tradiţionalele urări "baftă la examenul de licenţă" şi "succes în viaţă", fiecare absolvent a răspuns ultimei strigări a catalogului, iar fiecare absolvent şi-a aruncat toca de bucurie. Apoi, cu toţii s-au îndreptat spre cei dragi, pentru a-şi face fotografii care să imortalizeze pe vecie momentul festiv ce l-au trăit.