Încă o persoană a murit în urma atacului de la Săpoca, bilanţul ajungând astfel la cinci morţi, trei bărbaţi şi două femei.

Ancheta în cazul celei mai grave agresiuni petrecute într-un spital din România continuă. Pe lângă o serie de erori făcute de personalul spitalului Săpoca, ies la iveală informaţii oripilante despre felul în care erau trataţi pacienţii în această unitate spitalicească.

"Într-un minut nu se putea întâmpla aşa ceva..."

Medicul de gardă de la Spitalul de Psihiatrie Săpoca a fost amendat de Direcţia de Sănătate Publică Buzău cu suma de 1.000 de lei, pentru că a internat un alt pacient în acelaşi pat cu atacatorul.

Potrivit Digi24.ro, este prima sancţiune luată după tragedia petrecută în noaptea de sâmbătă spre duminică, când în timpul unui atac psihotic, Ştefan Lungu, un bărbat dependent de alcool din Buzău, a luat lovit cu un stativ metalic pentru perfuzii mai multe persoane, omorând cinci dintre ele şi rănind alte opt.

Se speculează că tocmai faptul că a fost adus un alt pacient în pat cu el l-ar fi înfuriat pe atacator. Reprezentanţii spitalului susţin că bărbatul le-ar fi spus că este de acord cu măsura.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat luni, la Spitalul din Săpoca, că în declaraţiile personalului medical al instituţiei sunt mai multe inadvertenţe şi că, în opinia sa, "într-un minut nu se putea întâmpla aşa ceva fără să fi auzit nimeni".

"Logica îmi spune că nu se putea întâmpla aşa ceva, având în vedere că la 15 metri este biroul asistentei. La un moment dat, unul dintre saloane are o uşă batantă, am întrebat: 'nu aţi auzit când a intrat printre uşi cu stativul?' Mi-au spus că uşile sunt deschise. Dacă sunt deschise, nu s-a auzit când oamenii ăia au fost loviţi?", a spus Sorina Pintea, potrivit Agerpres.

Ministrul Sănătăţii a precizat că nu a văzut imaginile de pe camerele de supraveghere, dar acestea vor lămuri ceea ce s-a întâmplat în cele două saloane.

"Când am ajuns eu aici nu mai erau, erau deja duse la Parchet, nu le-am văzut, dar cred că asta va lămuri foarte mult legat de timpul în care s-a petrecut totul, dar daţi-mi voie să cred, sau cel puţin logica îmi spune, după ce am văzut şi locul faptei, că într-un minut nu se putea întâmpla asta. Există şi câteva lucruri pe care personal şi cei din comisia nu le putem explica, probabil că ancheta va explica exact ce s-a întâmplat referitor la timp, faptul că nu a auzit nimeni, deşi uşile erau deschise la saloane, pentru că noaptea se face rondul şi se supraveghează pacienţii, sunt mai multe inadvertenţe, probabil că filmările vor spune mai mult din ceea ce s-a întâmplat acolo", a mai declarat Sorina Pintea.

Ororile de la Săpoca

Experţii Centrului de Resurse Juridice au întocmit în 2017 un raport în urma unei monitorizări la Spitalul Săpoca – Ojasca, arătând gravele probleme cu care se confruntă, relatează Mediafax.ro.

Pacienţii au spus atunci că erau bătuţi de supraveghetori şi infirmieri "cu mătura, cu ce nimeresc", împinşi şi legaţi de pat.

"Pe parcursul vizitei am fost abordaţi de câţiva pacienţi care au reclamat legări, agresiuni fizice, lipsa accesului la haine groase iarna, altele (…) La o discuţie cu 3 pacienţi, aceştia povestesc despre bătăile pe care le primesc de la supraveghetori/ infirmieri. Pacienţii declară că sunt bătuţi ("cu mătura, cu ce nimeresc"), împinşi şi legaţi de pat, legarea fiind o măsură dispusă de medicii psihiatri, în special dacă nu mai sunt locuri la izolator", se arată în raportul CRJ.

Pacienţii mai relatau şi faptul că infirmierele furau mâncare de la cantină.

Întrebaţi dacă au spus cuiva că sunt bătuţi, pacienţii au afirmat faptul că nimeni nu ia nicio măsură şi că le este teamă de medici, pentru că îi leagă.

Experţii au precizat faptul că "relativ recent" faţă de momentul vizitei lor în unitatea medicală au avut loc şi câteva situaţii de autoagresiune, prin "tăierea gâtului", în cazul a doi pacienţi internaţi acolo.

Un alt aspect grav consemnat în raportul CRJ care a reieşit din discuţia cu unul dintre angajaţii spitalului era legat de situaţia unei paciente bolnave de cancer în stadiu terminal. "Pentru că aparţinătorii nu s-au preocupat de situaţia acesteia, iar persoana locuia în spital, medicii unităţii au considerat că este oportună măsura de a-i solicita pacientei o declaraţie pe proprie răspundere din care să reiasă că nu doreşte să facă analize amănunţite. Astfel, medicii consideră că spitalul s-a degrevat de obligaţia de a face cercetări amănunţite privind starea acesteia", arată datele raportului întocmit de experţii CRJ.

Citeşte şi:

Un alcoolic internat la ospiciul Săpoca a ucis patru pacienţi şi a rănit grav alţi nouă cu un stativ metalic pentru perfuzii

"Vedea pe el gângănii". Mama criminalului de la Săpoca spune că bărbatul avea halucinaţii