Ministerul Sănătăţii este nevoit să cumpere carburanţi pentru ambulanţe, spitale şi Direcţiile de Sănătate Publica la preţuri mai mari, prin achiziţie directă, dupa ce contractul-cadru valabil în ultimii patru ani a expirat în decembrie, iar Ministerul condus atunci de Florian Bodog nu a demarat la timp licitaţia pentru un nou contract.

Dezvăluirea noii „realizări” a fostului ministru orădean a făcut-o Hotnews.ro, care precizează că anunţul lansării licitaţiei pentru noul contract-cadru a fost publicat abia pe 14 decembrie 2017, cu doar două săptămâni înainte ca precedentul contract să expire, pe 31 decembrie, în condiţiile în care o astfel de licitaţie poate dura chiar şi un an în unele cazuri, cu tot cu contestaţii, chiar mai mult, iar achiziţia directă este adesea o procedură mai puţin transparentă şi mai scumpă decât licitaţia.

Potrivit sursei citate, precedentul contract-cadru a fost încheiat cu OMV Petrom în decembrie 2013, iar Ministerul Sănătăţii a susţinut că procedura pentru un nou contract-cadru a întârziat deoarece este „complexă” şi de durată. „În scopul estimării cantităţilor de carburanţi necesare, precum şi în scopul stabilirii valorii estimate a achiziţiei a fost necesară colectarea de date din teritoriu şi centralizarea acestor date, activitate care a necesitat timp”, au motivat reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, la solicitarea Hotnews.ro.

Potrivit anunţurilor deja publicate pe SEAP, Ministerul a cumpărat pe 9 ianuarie, prin achiziţie directă, 1.200 de litri de benzină CO95 cu preţul de 4,37 lei/l, tot de la OMV Petrom, iar în aceeaşi zi a cumpărat tot prin achiziţie directă şi tot de la OMV Petrom 8.400 de litri motorină Euro 5 cu 4,43 lei/l.

În ce priveşte anunţul lansării licitaţiei pentru un nou contract-cadru, acesta are ca scop achiziţia a unei cantităţi de benzină fără plumb cuprinsă între 5 şi 16 milioane litri de benzină fără plumb şi a unei cantităţi de 20 – 70 milioane litri de motorină, contra unei sume cuprinsă între 125 – 430 milioane lei.

Zilele trecute, BIHOREANUL a întocmit un bilanţ al mandatului ministerial al lui Florian Bodog, arătând că acesta a întârziat şi procedurile pentru construirea spitalelor regionale, începute de predecesorul său tehnocrat Vlad Voiculescu, şi cele pentru dotarea spitalelor, demarate tot de acesta.

Bodog şi-a prezentat pe propriul blog o „dare de seamă” din care, însă, a omis cu totul eşecurile de acest fel, ca şi pe cele din domeniul vaccinării, dispariţiei de pe piaţă a unor medicamente, din domeniul transplantului şi privind politizarea aparatului de lucru al Ministerului Sănătăţii.