Până duminică inclusiv, tinerii din toată ţara care termină acum clasa a XI-a se pot înscrie la Şcoala de vară a Universităţii din Oradea, organizată pentru al doilea an de trei asociaţii studenţeşti.

Potrivit organizatorilor, până în prezent s-au înscris 50 de tineri din zece judeţe, majoritatea din vestul României. Cei mai mulţi preferă facultăţile de Medicină, Drept şi Ştiinţe Economice. "În total, avem 80 de locuri disponibile", a explicat Ionuţ Coman, coordonator Oradea Summer University 2014.

Rolul şcolii de vară este să-i familiarizeze pe liceeni cu viaţa de student, iar anul viitor, când vor termina liceul, să se înscrie la o facultate orădeană. Aşa că, între 17 şi 30 iulie, tinerii care vor participa la şcoala de vară vor avea un program de două săptămâni de cursuri, seminarii, work-shop-uri, dar şi excursii în comuna Roşia, la Băile Felix ori tururi de oraş. La finalul celor 14 zile, liceenii vor susţine şi un examen.

Elevii care vor să participe la şcoala de vară trebuie să se înscrie pe site-ul www.osu.universitatipentruelevi.ro. După ce vor fi confirmaţi pe locuri, ei vor trebui să plătească taxa de 190 de lei, care le asigură cazarea în căminele studenţeşti, două mese zilnice, dar şi participarea la toate activităţile organizate. "Pentru elevii din Oradea, care nu au nevoie de cazare, taxa este de 100 de lei", a precizat Roland Olah, membru al echipei de organizare.

Şcoala de vară a Universităţii din Oradea este la a doua ediţie. Anul trecut, 70 de liceeni au testat la Oradea viaţa de student, iar ca număr de participanţi aceasta a fost a 4-a şcoală de vară din ţară, după universităţile din Cluj Napoca, Iaşi şi Timişoara.