Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Bihor a anunţat, luni, că în judeţ au fost confirmate, în urma analizelor făcute la laboratoarele naţionale acreditate, încă patru focare de pestă porcină africană la porcii domestici.

Cele patru noi focare de boală au fost identificate în comuna Balc: trei în Almaşu Mare şi unul în Săldăbagiu de Barcău.

"Conform procedurilor, specialiştii din cadrul DSVSA Bihor au luat imediat măsuri privind punerea sub supraveghere sanitară veterinară a exploataţiilor afectate, impunerea de restricţii de mişcare, efectuarea dezinfecţiei exploataţiilor, a spaţiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor şi a obiectelor potenţial contaminate", a transmis, printr-un comunicat, dr. Remus Moţoc, directorul executiv al DSVSA Bihor. 

Pe de altă parte, acesta anunţă că, în urma activităţilor "specifice de control şi asanare a bolii, desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor", au fost stinse 6 focare de pestă porcină africană în Crestur (1 focar) – comuna Abrămuţ, Săcuieni (2 focare) şi Ciocaia (3 focare) aparţinând oraşului Săcuieni, fiind ridicate restricţiile sanitare veterinare stabilite pentru acestă localitate.

Numărul focarelor active de pestă porcină africană la porcii domestici din Bihor este în prezent de 8, afectând următoarele localităţi: localitatea Cheţ (1 focar) – Municipiul Marghita, localitatea Şilindru (3 focare) – comuna Şimian, localitatea Almaşu Mare (3 focare) şi localitatea Săldăbagiu de Barcău (1 focare) din comuna Balc.

În ce priveşte evoluţia bolii la porcii mistreţi, nu au fost confirmate cazuri noi, numărul total al fondurilor de vânătoare afectate fiind de 11.

"Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie", a mai precizat Moţoc. 

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni.