Bilanțul cutremurului de 7,8 grade din Turcia, urmat de mai multe replici puternice, inclusiv de încă un cutremur major, de magnitudine de 7,7, se îngroașă tot mai tare.

Cel mai recent bilanț transmis de autorități luni după amiază arată că cel puțin 2.000 de oameni au murit, atât în Turcia cât și în Siria, iar cel puțin 10.000 de persoane au fost rănite, conform presei naționale și internaționale.

Potrivit HotNews.ro, cel de-al doilea cutremur devastator a avut loc luni în jurul prânzului, iar victimele provin atât din Turcia (marea majoritate), cât și din Siria (aproape 800). Sursa citată arată, citând date ale agenției europene de profil, că cel de-al doilea seism major a fost de o intensitate de 7,7.

Digi24 afirmă că seismele s-au resimțit în toată zona de sud-est a Turciei, dar şi în Liban, Siria şi în Cipru. 

„Cutremurele puternice din Turcia au fost înregistrate în mod clar de seismografele din Danemarca şi din Groenlanda'', a precizat, conform HotNews.ro, și seismologul Tine Larsen.

Tot mai mulți morți

Cifrele privind victimele sunt în continuă schimbare, în creștere.

Autoritățile caută continuu victime prinse sub dărâmături, iar Organizația Mondială a Sănătății a anunțat că se așteaptă la o creștere semnificativă a numărului de morți, în special în jurul epicentrului cutremurului.

HotNews scrie că, până la ora publicării acestei știri, s-au înregistrat peste 7.000 de oameni răniți, în vreme ce un corespondent al Digi24 afirmă că ar fi peste 10.000.

Cel mai puternic cutremur din ultimii 500 de ani

O româncă stabilită în Istanbul a declarat, la Digi24, că este cel mai mare cutremur produs în Turcia în ultimii 500 de ani. Foarte multe clădiri, inclusiv monumente istorice, au fost rase de pe fața pământului.

În ce-i privește pe românii care se aflau în Turcia în timpul seismelor, ministerul român de externe (MAE) a transmis că, în cazul existenței unor eventuale grupuri de cetățeni români afectați, se recomandă ca o singură persoană din cadrul grupului să contacteze personalul consular, iar informațiile obținute de aceasta să fie diseminate și celorlalți cetățeni români din grup, pentru a evita ocuparea liniilor telefonice pentru un timp îndelungat.

Românii pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Peste 10 echipe de căutare și salvare din UE au fost mobilizate în urma cutremurului major care a lovit Turcia, a declarat luni un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!