Ioan Daniel Fetoiu, director regional al Saralex Grup, a fost arestat preventiv pe o durată de 29 de zile, pentru săvârşirea infracţiunii de iniţiere sau constituire a unui grup în vederea săvârşirii de infracţiuni şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave, a anunţat purtătorul de cuvânt al instanţei, judecătorul Cristian Monenci.

"La luarea acestei hotărâri s-a avut în vedere că începând cu anul 2006, inculpatul Fetoiu Ion Daniel, director regional al Saralex Grup SRL Bucureşti, societate comercială având ca obiect de activitate operaţiuni de schimb valutar, al cărei administrator este inculpatul Podgoreanu Alexandru (acesta din urmă asociat şi administrator şi al Grand Exchange House SRL Bucureşti), împreună cu susnumitul şi cu angajaţii din conducerea societăţii, printre care şi inculpatul Ioneşti Dragoş Cosmin, coordonator şi colector al banilor, a elaborat şi a pus în aplicare o strategie de inducere în eroare a clienţilor în împrejurarea efectuării schimbului valutar la casele de schimb, prin afişarea informaţiilor referitoare la cursurile de schimb valutar practicate, astfel încât clienţii să fie amăgiţi prin prezentarea celor mai mari şi avantajoase cursuri de schimb din zonă, cu scopul ca prin inducerea acestora în eroare - inclusiv de către casier - să îi determine, în fapt, să vândă valuta la preţuri cu 0,50-0,60 lei/euro mai mici decât la cursurile practicate de celelalte case de schimb valutar", se spune în încheierea Tribunalului Bihor.

Potrivit încheierii, la fiecare din cele şase case de schimb valutar situate în Oradea, respectiv la trei din Satu Mare, gruparea amplasa, atât în exterior cât şi în interior, panouri alăturate, care conţineau un volum mare de informaţii, cu scopul de a distrage atenţia şi a induce în eroare clientul neavizat sau grăbit cu privire la informaţia principală care îl interesa, respectiv la cursul la care urma să fie cumpărată valuta de către societate.

În data de 10 mai, Tribunalul Bihor a dispus arestarea pe o durată de 30 de zile a patronului firmei, Alexandru Podgoreanu, şi a lui Dragoş Cosmin Ioneşti, casier, pentru comiterea aceloraşi fapte.

Cei doi fuseseră reţinuţi de poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Oradea şi acuzaţi că, în perioada 2008-2009, au format o reţea de crimă organizată specializată în înşelăciuni prin case de schimb valutar, stabilind un mod de lucru prin care să inducă în eroare persoanele care apelau la serviciile societăţii.

Din cercetările poliţiştilor a reieşit că Podgoreanu şi Ioneşti au selectat personalul din rândul celor dispuşi să înşele clienţii şi i-au instruit despre modul în care trebuie să opereze. Reprezentanţii Saralex scoteau în evidenţă pe panouri valoarea cecurilor de călătorie sau a bancnotelor uzate, care era mult mai mică decât cursul efectiv de schimb al valutelor, iar clienţii ignoranţi erau astfel înşelaţi. Când îşi dădeau seama de escrocherie, oamenilor li se arăta chitanţa pe care o semnaseră în grabă, iar dacă pretindeau restituirea banilor erau bruscaţi şi daţi afară din incintă.

În total, peste 200 de orădeni au făcut plângeri la Poliţie împotriva escrocilor, iar prejudiciul creat de reprezentanţii Saralex clienţilor se ridică la 260.000 de lei, la care se adaugă alţi 29.000 de lei, prejudiciu creat de firma Exchange.

Pe lângă cele două persoane arestate, poliţiştii au pus sub învinuire 16 angajaţi ai caselor de schimb valutar din Oradea. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, aceştia riscă pedepse privative de libertate cuprinse între 3 şi 20 de ani.

Patronul societăţii, Alexandru Podgoreanu, a fost cercetat în mai multe dosare penale deschise în diverse zone ale ţării, pentru înşelăciune.

Citeşte pe aceeaşi temă şi: Patronul caselor de schimb valutar Saralex, arestat la Oradea