Lista firmelor, persoane fizice autorizate și cetățeni care oferă adăpost unor refugiați ucraineni în județul Bihor, dar vor totodată ca statul să le deconteze cheltuielile pentru cazare și masă, se mărește.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Bihor, prezidat de prefectul Dumitru Țiplea, a aprobat joi lista actualizată a spațiilor de cazare destinate refugiaților proveniți din zona conflictului armat din Ucraina, aprobând, practic, suplimentarea acestei liste cu încă șase „operatori de tipul hoteluri, locuințe în regim hotelieri și case de vacanță autorizate”, care oferă încă 53 locuri de cazare și pot asigura masa pentru 25 de persoane.

Este vorba despre Hotelul Elite (14 locuri în 7 camere), casa de oaspeți Podgoria GuestHouse (5 locuri în 2 camere), o locuință în regim hotelier (6 locuri în 3 camere) și trei apartamente în regim hotelier (28 locuri) deținute de persoane fizice.

Potrivit HG nr. 315/2020, în locațiile pentru refugiaţi validate de CJSU pot fi decontați 50 de lei/zi/persoană în cazul spațiilor puse la dispoziție de autorități sau instituții publice, respectiv 100 de lei/zi/persoană (TVA inclus) sau 230 lei/zi (TVA inclus) în cazul în care într-o singură cameră sunt cazate două sau mai multe persoane, pentru spațiile care aparțin operatorilor economici privați.

În județul Bihor, prin alte două Hotărâri ale CJSU, adoptate în 15 martie și 21 martie, au fost aprobate alte 106 spații de cazare ai căror proprietari își recuperează cheltuielile pentru cazarea și hrănirea refugiaților ucraineni, totalizând 847 locuri. Între aceste spații se află, de exemplu, hoteluri precum Transit, Continental ori Nevis.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!