Europarlamentarul Laszlo Tokes a continuat şirul dezvăluirilor de preoţi reformaţi care au colaborat cu Securitatea. Într-o conferinţă de presă care a avut loc vineri, la cabinetul său din Oradea, fostul episcop a prezentat două liste de colaboratori ai poliţiei politice comuniste din interiorul clerului reformat pe care figurează 24 de preoţi, cu numele lor conspirative şi numărul hotărârii CNSAS care le confirmă statutul de turnător.

"Continuarea acestor dezvăluiri vine să împlinească schimbarea de regim care a avut loc în anul 1989. Prin tăcere nu facem decât să asigurăm continuitatea comunismului în societate, iar acţiunile noastre fac parte din procesul început acum 20 de ani, la Revoluţie", a declarat europarlamentarul.

Totodată, el a condamnat atitudinea Bisericilor Ortodoxă şi Romano-Catolică, despre care spune că "dau dovadă de ignoranţă în această chestiune, ţinând în secret numele foştilor colaboratori ai Securităţii. Noi nu suntem ortodocşi şi consider că trebuie să ne înfruntăm în mod cinstit cu trecutul. Credinţa şi adevărul nu sunt noţiuni contradictorii", a spus Tokes.

În cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, europarlamentarul l-a invitat şi pe consilierul Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Tolnay Istvan, protagonist al unui alt incident legat de deconspirări. Acesta susţine că a aflat cu surprindere că este autorul a două reclamaţii trimise pe adresa CNSAS. "Cineva a fabricat o adresă de e-mail cu numele meu de unde a trimis două plângeri la CNSAS, referitoare la acţiunea de verificare a dosarelor preoţilor reformaţi din Eparhie. Nu cunosc nimic despre conţinutul acestor petiţii, iar răspunsul la acestea a ajuns la mine din întâmplare", a spus consilierul.

Tolnay se întreabă cine poate fi autorul acestei diversiuni, dar este convins că acţiunea face parte din acelaşi plan de discreditare a campaniei de dezvăluiri declanşate în sânul Bisericii Reformate de Tokes Laszlo.