Deconspirat de Consiliul Naţional de Etică că are un articol ştiinţific cu "elemente de plagiat" şi altele trei cu "probleme de citare a surselor", preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, nu se dezminte. Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, în care i-a acuzat pe primarul Ilie Bolojan şi pe viceprimarul Mircea Mălan că încalcă legea derulând proiecte fără avizul obligatoriu al Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor, PSD-istul a prezentat informaţii apărute în BIHOREANUL ca şi cum ar fi propriile sale dezvăluiri.

Pornind de la o declaraţie dată de Mălan zilele trecute pentru mai multe ziare locale, prin care vicele a recunoscut că lucrările în mai multe proiecte europene ale Primăriei se fac fără acord de mediu, Ioan Mang a spus că edilii orădeni s-au obişnuit să lucreze pe lângă lege. "Este modul tipic de acţiune al acestei administraţii locale: fără lege, călcând peste orice, mergând doar pe principiul că este o administraţie care face ceva", a declarat Mang.

Şeful PSD Bihor a adăugat că nu neagă că administraţia Bolojan "a făcut ceva", oferind ironic exemplul turbogiraţiei "în care stăm 15 minute dimineaţa" şi al tuturor parcărilor galbene din centru, "ca să nu poţi parca mai mult de două ore nici dacă vii la serviciu".

Mang a menţionat apoi şi o altă încălcare a legii făcută de administraţia Bolojan, precizând doar că speră că "cineva se va sesiza" asupra ei: votarea în Consiliul Local, pe 10 martie, a strategiei de dezvoltare a Oradiei în perioada 2014-2020, fără ca documentul să aibă avizul de mediu obligatoriu al APM Bihor.

Ce nu a spus liderul PSD este că niciuna din aceste descoperiri nu îi aparţin, ci au apărut în ediţia tipărită din această săptămână a BIHOREANULUI. În articolul "Fără undă verde", se arată cum Primăria derulează trei proiecte europene fără acord de mediu şi cum strategia de dezvoltare a fost votată de consilierii locali când APM Bihor nici nu apucase să-şi dea avizul.

"Proiectele se fac după lege, nu legea după proiecte", a plusat Mang în conferinţa de presă, fără să spună că de fapt o citează pe Sanda Mercea, directorul APM Bihor, care a declarat acelaşi lucru pentru articolul apărut luni în BIHOREANUL.

Abia când a fost întrebat de BIHOREANUL ce măsură a luat, odată ce a constatat aceste nereguli în activitatea municipalităţii, Mang a admis că informaţiile pe care le-a prezentat le ştie din presă şi n-a luat vreo măsură concretă, întrucât nu le-a "documentat" pe deplin.