Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunţat joi că o altă persoană cu dublă cetăţenie, israeliană şi română, care are domiciliul în Statul Israel, este ținută captivă de Hamas în Fâşia Gaza, zonă de conflict. În total, MAE a confirmat că patru cetățeni români sunt ostatici ai grupării teroriste.

„În continuarea precizărilor transmise de către Ministerul Afacerilor Externe în contextul situației de securitate din Statul Israel și Fâșia Gaza, precizăm că în urma verificărilor efectuate de către autoritățile române, pe baza informațiilor transmise de către autoritățile israeliene, încă un cetățean cu dublă cetățenie, israeliană și română, cu domiciliul în Statul Israel, este ostatic în Fâșia Gaza”, a transmis MAE, într-un comunicat de presă citat de Libertatea.ro. 

„Precizăm că Ambasada României la Tel Aviv și Consulatul General al României la Haifa mențin contactul cu autoritățile israeliene”, se mai arată în informare.

„A spus că va ajuta...”

Amintim că, marți seară, pe data 31 octombrie, Ministerul Afacerilor Externe anunțase că alte două persoane cu dublă cetățenie, isaeliană și română, sunt ținute captive de gruparea islamistă palestiniană.

Primul român ostatic în enclavă a fost confirmat pe data de 21 octombrie. Iniţial, el apăruse pe lista persoanelor dispărute.

Ella Haimi, soția unuia dintre ostatici, a fost zilele trecute în România și s-a întâlnit marți cu premierul Marcel Ciolacu, la Palatul Victoria. „Am avut o întâlnire bună. Vreau să îi mulţumesc prim-ministrului pentru că s-a întâlnit cu noi. A fost o întâlnire importantă şi am sentimentul că şi el este alături de mine, ca la toate celelalte întâlniri, dar el este prim-ministru. Noi şi ambasadorul Azar îi reamintim datoria constituţională pentru Tal (n.r. - Tal Haimi, unul dintre ostatici), pentru că este cetăţean român. Şi pentru toţi ceilalţi ostatici din Fâşia Gaza. I-am cerut lucruri critice şi a spus că va ajuta cu ele. Deci este foarte important pentru mine”, a declarat Ella Haimi, potrivit Agerpres. 

„Nu vreau să spun prea multe, dar am cerut ajutor şi informaţii”, a adăugat ea. 

Pe de altă parte, cinci persoane cu cetăţenie israeliano-română au fost confirmate decedate până acum.

Niciun român evacuat

Libertatea.ro subliniază și că niciun cetățean român nu a reușit să iasă din Fâșia Gaza, teritoriu situat la vest de Israel și administrat de Hamas, în contextul în care evacurările cetățenilor străini din enclavă spre Egipt au început miercuri.

Premierul Marcel Ciolacu informa, după o vizită făcută în Israel pe 18 octombrie, că sunt 350 de români în Fâșia Gaza, dintre care circa 250 au solicitat celulei de criză activată la nivelul Ministerului Afacerilor Externe să fie repatriaţi în România.

„E foarte greu și rezistăm foarte greu în acest infern. Sperăm să fim evacuați cât mai repede. Astăzi au plecat 500 de străini și nu știu ce mai așteaptă statul nostru?”, a spus miercuri Ștefan, unul dintre românii din Fâșia Gaza, citat de romania.europalibera.org.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!