Preotul Popa Gabriel, managerul Arhiepiscopiei Tomisului, a fost reţinut, alături de o călugăriţă, Dună Anişoara, şi un director din Regia Autonomă de Transport Bucureşti, Badiu Florin, scrie News.ro.

Preotul, zis Gabi Viteză, era liderul unei grupări specializate în evaziune fiscală în domeniul comerţului cu articole textile, iar reţeaua avea avea colaboratori în toată ţara, inclusiv în Bihor.

De altfel, scrie aceeaşi sursă, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice şi cei de la inspectoratele de poliţie judeţene Arad, Argeş, Bacău, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Constanţa, Dolj, Dâmboviţa, Giurgiu, Hunedoara, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Suceava şi Vâlcea au făcut sâmbătă 45 de controale la punctele de lucru ale firmelor implicate în circuitul comercial.

Cei trei au fost reţinuţi în urma unor percheziţii făcute vineri în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Buzău şi Constanţa. Potrivit anchetatorilor, grupul infracţional era format din 13 persoane cu vârste cuprinse între 27 şi 57 de ani. Toţi au fost prinşi în timp ce descărcau un autotren cu haine, la un depozit din judeţul Ilfov.

”Produsele ar fi fost importate din Turcia, prin intermediul unei societăţi cu sediul în Burgas - Bulgaria, iar ulterior, prin această societate, ar fi fost declarate livrări intracomunitare către firme din Polonia şi Ungaria, care ar fi fost create pe baza unor documente de identitate falsificate, pe numele unor cetăţeni chinezi”, arată Poliţia Română.

Prejudiciul cauzat bugetului de stat a fost estimat la aproximativ 3.786.000 de lei, reprezentând T.V.A. şi impozit pe profit.

Cu banii din contrabandă, preotul Popa Gabriel ar fi cumpărat clopote pe care le-a donat Bisericii Ortodoxe.