"Războiul" dintre ortodocşi şi greco-catolici pe marginea proprietăţilor care li se cuvin continuă în Bihor. De data aceasta este vorba de biserica din satul Vintere, confiscată de la greco-catolicii în 1948 de Statul Român, dar recâştigată, în 2008, printr-o decizie judecătorească definitivă şi irevocabilă, de Episcopia Greco-Catolică a Oradiei. Astfel, credincioşii acestui cult sunt proprietarii de drept ai bisericii.

Ia biserica, schimbă-i yalele

Miercuri dimineaţa, însoţit de jandarmi şi reprezentanţi ai Episcopiei Greco-Catolice, executorul judecătoresc a pus în aplicare o decizie civilă din 1 noiembrie 2012 care obligă Parohia Ortodoxă să permită comunităţii greco-catolice accesul zilnic în biserică pentru desfăşurarea activităţilor religioase şi, după mai multe încercări eşuate de negociere a unui program alternativ de slujire, a intrat cu forţa în lăcaşul de cult şi a schimbat yalele.

Greco-catolicii au anunţat că decizia de a pune hotărârea în aplicare cu un executor judecătoresc vine după mai multe încercări din ultima perioadă de a negocia cu reprezentanţii ortodocşilor un program alternativ de slujire.

"Din 2008 nu ne-am lăsat în biserică. Nu dorim să creem scandal şi nici să-i evacuăm pe credincioşii ortodocşi, dar dorim să putem să ne ţinem slujbele. De altfel, deşi nu l-am găsit acasă, am lăsat în cutia poştală a parohului ortodox o copie a noilor chei de la biserică", a declarat preotul Anton Cioba, purtătorul de cuvânt al Episcopiei Greco-Catolice a Oradiei. De altfel, potrivit comunicatului, executorul judecătoresc va duce un set de chei şi la Episcopia Ortodoxă a Oradiei.

"Menţionăm că Biserica Greco-Catolică nu doreşte ca credincioşii ortodocşi din localitate să rămână fără o biserică în care să se poată ruga şi consideră că soluţia slujirii alternative este, şi în acest caz, calea de urmat. Considerăm că, la fel ca în occident, unde Biserica Ortodoxă celebrează în sute de biserici primite de la Biserica Catolică, celebrarea alternativă este rezolvarea prin care credincioşii celor două culte să nu fie privaţi de a se putea ruga într-un lăcaş de cult", încheie greco-catolicii informarea.

Acuze dure

Folosind un limbaj dur, Episcopia Ortodoxă a Oradiei a remis şi ea tot miercuri un comunicat de presă în care acuză greco-catolicii de "agresiune antiortodoxă", care urmăreşte "tulburarea echilibrului confesional existent şi periclitând iresponsabil pacea socială". Mai mult, reprezentanţii Episcopiei spun că până şi hotărârile judecătoreşti sunt "părtinitoare".

"După o regie prea bine cunoscută şi deja aplicată în mod perfid şi în alte situaţii (Vălani de Beiuş, Văşad, etc.), în prezenţa forţelor de ordine şi cu executorul judecătoresc de faţă, folosindu-se de hotărâri judecătoreşti părtinitoare, sfidând procesele încă în curs, şi făcând apel la aşa-zişi "credincioşi ortodocşi", în fapt provocatori aduşi anume pentru a crea situaţii conflictuale şi a le exacerba, neuitând să invite şi reprezentanţii presei la scandal, în dimineaţa zilei de 28 noiembrie 2012, la Vintere, în judeţul Bihor, greco-catolicii agresivi au pus, din nou, în pericol pacea socială", se arată în informarea Episcopiei.

Ortodocşii îşi continuă atacul spunând că greco-catolicii au pus la punct un întreg scenariu chemând oameni la biserică, "unde era pregătită începerea scandalului şi filmarea lui", iar apoi "au spart hoţeşte, pe furiş, biserica, intrând fraudulos în lăcaşul de cult".

"Jandarmii şi-au depăşit atribuţiile"

Episcopia Ortodoxă susţine că hotărârea judecătorească pe care se bazează catolicii nu presupune predarea bisericii şi, de altfel, mai există un proces nefinalizat în privinţa lăcaşului din Vintere, cel de plată a despăgubirilor pentru intervenţiile realizate asupra bisericii.

În comunicat de mai precizează că până şi comandantul Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Bihor a fost prezent la "acţiunea provocatoare şi profund antipatriotică, înaintea sărbătoririi Zilei Naţionale a României, fapt strigător la cer, în condiţiile în care în localitatea Vintere trăiesc 676 credincioşi ortodocşi, iar greco-catolici sunt abia 12 indivizi". Mai mult, Episcopia acuză jandarmii că şi-au depăşit atribuţiile, tocmai la comanda şefului lor, Ioan Huluban, care "a devenit peste noapte purtător de cuvânt şi susţinător de cauză al episcopiei unite de la Oradea".

În schimb, purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Bihor, Ioan Bogdan, a declarat că au însoţit doar executorul judecătoresc pentru a-i asigura paza şi că nu au existat incidente. De altfel, niciun credincios ortodox nu a fost prezent la preluarea bisericii.

Dacă greco-catolicii vor slujirea alternativă, ortodocşii resping ideea tocmai din cauza aşa-ziselor "gesturi de inamiciţie şi agresiune" din partea "uniţilor". "Consiliul Parohial al parohiei ortodoxe din Vintere a hotărât ridicarea unei noi biserici", încheie Episcopia Ortodoxă a Oradiei, informarea de presă.