Polițiștii orădeni au oprit miercuri seara un șofer de 30 de ani care se drogase înainte de a urca la volan. Cel puțin asta au arătat rezultatele testării cu aparatul specific. 

„Miercuri, 4 ianuarie a.c., la ora 21.00, pe strada Ogorului din municipiul Oradea, polițiștii Biroului Rutier Oradea au depistat în trafic un bărbat de 30 de ani, din județul Timiș, în timp ce conducea o autoutilitară. În urma testării preliminare de drog, al cărei rezultat a fost pozitiv, există suspiciunea că bărbatul ar fi consumat substanțe cu efect psihoactiv”, se arată într-o informare trimisă joi de Poliția Bihor. 

Bărbatului de 30 de ani i-au fost prelevate probe biologice „în vederea stabilirii prezenței în organism a substanțelor cu caracter psihoactiv”.

De asemenea, șoferul s-a ales cu dosar penal. Polițiștii Biroului Rutier Oradea continuă cercetările sub supravegherea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea, sub aspectul comiterii infracţiunii de conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe.

Pe de altă parte, miercuri dimineața, polițiștii orădeni au oprit pe bulevardul Ștefan cel Mare un bărbat de 52 de ani, din Oradea, în timp ce conducea un autoturism, având o concentrație alcoolică de 0,42 mg/l alcool pur în aerul expirat. Și în acest caz a fost întocmit dosar penal.


Poliția Bihor avertizează:

Nu conduceţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv!

Alcoolul este unul din principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice. 

Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale. 

Legislația rutieră prevede că șoferii prinși la volan cu o concentrație alcoolică în aerul expirat de până la 0,40 mg./l alcool pur riscă să primească între 9 – 20 puncte de amendă (între 1.305 – 2.900 de lei) și suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice pentru 90 de zile, în timp ce șoferii care depășesc această concentrație alcoolică în aerul expirat vor fi încadrați la infracțiune, care se pedepsește, potrivit Codului Penal, cu închisoare între 1 și 5 ani. 

Aceeași pedeapsă se aplică și în cazul conducerii vehiculelor sub influența substanțelor interzise!

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!