Cel de-al 11-lea tramvai Imperio, "îmbrăcat" în culorile oraşului albastru şi roşu, a ajuns marţi în Oradea. Este primul livrat în oraş în acest an de către producătorul arădean Astra Vagoane Călători.

"Azi, 23 martie, a ajuns la Oradea primul tramvai Imperio din cele zece prevăzute să sosească în acest an. Tramvaiul va fi supus unor probe de anduranţă pe traseu, după care în circa o săptămână va deservi călătorii alături de celelalte garnituri", au transmis, marţi, printr-un comunicat, reprezentanţii Primăriei Oradea. 

În octombrie 2018, municipalitatea a semnat cu societatea Astra Vagoane Călători S.A. un contract de furnizare a 20 de tramvaie noi, valoarea totală fiind de 148.800.000 lei fără TVA. Astfel, preţul unui tramvai este de 7.440.000 lei.

Primele zece tramvaie au sosit anul trecut, cel de-al 11-lea marţi, iar ultimele 9 vor ajunge în Oradea pe parcursul acestui an. Următorul va fi adus chiar vineri, 26 martie. "În următoarele 4 luni vor sosi tot câte două tramvaie pe lună, astfel că până în luna iulie vor ajunge în Oradea toate cele zece tramvaie din lotul II", se arată în informarea municipalităţii.

Tramvaiele Imperio au câte 210 locuri din care câte 45 pe scaune. Ele sunt dotate cu aer condiţionat, instalaţie de încălzire şi ventilaţie/climatizare, rampă şi un spaţiu destinat persoanelor cu dizabilităţi. Tramvaiele sunt prevăzute cu podea coborâtă 100% şi cu instalaţii de validare/taxare compatibile cu sistemul de e-ticketing.

De asemenea, noile tramvaiele sunt eficiente din punct de vedere energetic şi recuperează energia datorită sistemului de frânare cu recuperare de energie.

Cele 20 de tramvaiele ale oraşului au fost cumpărate din fonduri europene nerambursabile, proiectul fiind finanţat prin Programul Operaţional Regional. Concret, din banii europeni au fost acoperite 98% din costuri, municipiul Oradea contribuind cu 2%.