PNL are dreptul să încalce regulamentele Primăriei Oradea! Acesta pare a fi mesajul liberalilor bihoreni, care au montat în oraş mai multe prisme cu mesaje politice asumate de PNL, în ciuda faptului că regulamentul de publicitate şi afişaj în municipiul Oradea, votat în septembrie de Consiliul Local Oradea la propunerea conducerii liberale a oraşului, interzice montarea de prisme cu alte mesaje decât cele de informare turistică ori de promovare a unor evenimente publice organizate de sau împreună cu autorităţile locale.

Prismele PNL nu conţin însă mesaje turistice, nici nu anunţă evenimente, ci pur şi simplu fac reclamă liberalilor. Pe ele este scris, pe două laturi, sloganul asumat la nivel naţional de PNL pentru campania electorală ce va începe peste o săptămână, "Îndrăzneşte să crezi în România condusă de oameni cinstiţi", alături de numele premierului Dacian Cioloş, despre care se anunţă că este susţinut de PNL. Pe a treia latură sunt promovate "proiectele PNL", adică "autostradă şi şosele, locuri de muncă bine plătite, campus universitar şi şcoli de meserii, turismul dezvoltat", alături de sloganul "Faptele fac diferenţa" şi sigla PNL.

Astfel de prisme sunt amplasate, încă de marţi, în spaţiul verde din turbogiraţie, în parcarea de lângă Arena Antonio Alexe, la intersecţia străzilor Tudor Vladimirescu cu Decebal şi în sensul giratoriu de pe Calea Aradului.

Să le dea jos!

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a reclamat existenţa acestor prisme într-o conferinţă de presă susţinută miercuri, la sediul partidului. "Personal, nu mă miră nimic. Pentru domnul Bolojan şi Constituţia poate fi încălcată, cu atât mai mult o Hotărâre de Consiliu Local pe care dânsul a emis-o. Dânsul poate", a spus Mang.

Liderul PSD Bihor a spus că el a fost refuzat de agenţiile de publicitate din oraş când a vrut să comande prisme, tocmai pe motivul că acestea ar încălca regulamentul de publicitate al oraşului, intrat în vigoare din 1 noiembrie. "Ni s-a spus că nu se poate. Aşa cum am vrut să contractăm 10 panouri în staţiile de auzobuz şi ni s-a spus că nu se poate. Agenţiile de publicitate ne-au spus că există acest regulament care interzice, dar se pare că doar pentru unii", a arătat Mang.

Şeful PSD Bihor a mai spus că se aşteaptă ca primarul Ilie Bolojan, care este şi preşedintele PNL Bihor, să ceară demontarea prismelor cu pricina, ilegal amplasate: "Nu contest regulamentul, aşa a fost votat de Consiliul Local. Dar nu este respectat de cei care l-au emis".

Liber... pentru toţi

Viceprimarul liberal Florin Birta nu vede însă o problemă în faptul că PNL şi-a amplasat prisme în oraş pentru că... Primăria a dat voie!

"La organizarea acestor alegeri, Primăria este partener. Astfel, Primăria a hotărât că toţi candidaţii pot să-şi monteze prisme în oraş până la începerea campaniei electorale. Are voie şi PSD să-şi pună, dacă vor să-şi monteze prisme să-şi depună cerere la Primărie", a declarat Birta, miercuri, într-o conferinţă de presă, întrebat de jurnalişti despre reclamele PNL din oraş.

Birta n-a explicat, însă, cum anume a hotărât Primăria că prismele cu mesaj politic nu încalcă regulamentul. Cert este că PNL Bihor a depus cererea luni la Primărie, marţi a primit aprobarea, iar în aceeaşi zi prismele au fost montate în oraş. "În total, PNL va avea 8 prisme. Mai sunt şi alte amplasamente în care orice partid poate să-şi pună prisme", a spus Birta.

Viceprimarul a respins ideea că doar PNL ar fi ştiut de această posibilitate de reclamă. "Cred că cei de la Urbanism au informat toate partidele", a spus edilul.

Câte voci, atâtea texte...

Contactat de BIHOREANUL, primarul Ilie Bolojan a refuzat să răspundă la întrebări pe tema prismelor. "A răspuns domnul Birta, aceasta este abordarea pe care a avut-o executivul Primăriei", s-a rezumat să declare edilul.

De cealaltă parte, însă, şefa Instituţiei Arhitectului-Şef, Adriana Lipoveanu, a susţinut, prin vocea purtătorului de cuvânt al Primăriei Oradea, Anca Grama, că nu a existat nicio decizie scrisă care să permită amplasarea de prisme, cum spunea Birta, ci ar fi de fapt o interpretare a regulamentului. 

"Nu avem dispoziţie de primar sau dispoziţie internă, deoarece în momentul în care au primit cererea de la PNL, şi au luat în discuţie în sensul de a le permite sau nu amplasarea de prisme, Instituţia Arhitectului Şef împreună cu Direcţia Juridică au luat decizia de a interpreta articolul 36 din regulament în sensul că Primăria participă la procesul electoral şi atunci ar putea să permită tuturor partidelor să îşi amplaseze astfel de prisme", a declarat Grama. 

Potrivit acesteia, Primăria a anunţat telefonic PNL, PSD, UDMR, PMP că, dacă doresc, să îşi depună cerere în scris pentru a-şi monta prisme înainte de debutul campaniei electorale.