Pompierii militari bihoreni au intervenit joi după-amiază pentru a localiza şi lichida trei incendii provocate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor.

Conform unui comunicat de presă transmis vineri de reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, pompierii Detaşamentului 2 Oradea şi Staţiei Aleşd au stins două incendii care au cuprins vegetaţia uscată de pe un teren din Săldăbagiu de Munte şi o păşune din Călăţea, comuna Aştileu, pe o suprafaţă de aproximativ patru hectare în total.

În acelaşi timp, echipajele Detaşamentului de Pompieri Marghita au intervenit pentru a stinge un incendiu produs pe un teren viran situat în apropierea unei gospodării din localitatea Vâlcelele, comuna Suplacu de Barcău, unde flăcările s-au manifestat violent pe o suprafaţă de circa trei hectare. În acest caz pompierii au reuşit să localizeze şi să lichideze focarele în aproximativ 50 de minute, salvând casa aflată în imediata proximitate şi culturile de cereale din vecinătate.

Pompierii reamintesc că utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, arderea gunoaielor, deşeurilor şi altor materiale combustibile este strict interzisă, deoarece poate avea consecinţe grave asupra mediului, solului, proprietăţilor şi vieţii oamenilor.

În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde rapid pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, reţele de electricitate sau locuri cu pericol de explozie.

ISU a mai transmis că, potrivit prevederilor legale, aceste practici constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoane juridice.