O locuinţă şi o anexă de pe strada Romilor din localitatea bihoreană Tileagd a ars în totalitate, iar magazia unei gospodării din Homorog a fost şi ea mistuită de flăcări, din cauza unui burlan de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile, respectiv a jarului căzut de la o afumătoare.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, incendiul din Tileagd s-a produs în prima parte a zilei de marţi.

"În momentul sosirii forţelor de intervenţie la adresa indicată de apelant, ardeau generalizat o casă compusă dintr-o singură cameră, construită pe o suprafaţă de circa 20 de metri pătraţi şi anexa lipită de aceasta. Timp de aproximativ o oră, pompierii militari şi voluntari au acţionat cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă (două din cadrul Staţiei Aleşd şi una din cadrul SVSU Tileagd) pentru localizarea şi lichidarea incendiului, împiedicând extinderea flăcărilor la locuinţa învecinată", arată ISU.

Cercetările făcute de pompieri au arătat că dezastrul a fost provocat cel mai probabil de un burlan de fum neprotejat termic faţă de materialele combustibile. Incendiul s-a soldat cu arderea locuinţei şi anexei, pe o suprafaţă totală de circa 40 de metri pătraţi.

Tot marţi, pompierii din Salonta au fost chemaţi în localitatea Homorog, comuna Mădăras, unde flăcările au cuprins o magazie, "cu risc de propagare la locuinţa situată în imediata proximitate".

Flăcările au afectat acoperişul anexei, pe o suprafaţă de circa 50 de metri pătraţi şi bunuri depozitate în interiorul acesteia.

"Cercetările efectuate au indicat faptul că incendiul a fost, cel mai probabil, generat de jar sau scântei (provenite de la afumătoarea improvizată în interiorul anexei) căzute pe materiale combustibile", arată ISU.

Pe de altă parte, în aceeaşi zi, locuitorii unei case din Tinăud au avut noroc. Aici pompierii din Aleşd au stins un incendiu produs la coşul de fum al locuinţei, înainte ca flăcările să genereze pagube.

Cauza incendiului a fost un coş de fum necurăţat de funingine.