Pompierii din Oradea au intervenit, sâmbătă, pentru stingerea a două incendii izbucnite în două apartamente de bloc din oraş.
Prima intervenţie a echipajelor ISU Crişana a fost în jurul orei 08.10, pe Aleea Salca, la un bloc cu patru etaje. O lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată a dus la arderea unui dulap dintr-un apartament.
„Pompierii militari mobilizați la fața locului, din cadrul Detaşamentului 1 Oradea, au localizat și lichidat incendiul în mai puțin de 10 minute, împiedicând extinderea flăcărilor la întreaga locuință”, a declarat, duminică, maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.
După-amiaza, în jurul orei 17.30, echipajele de pompieri ale Detașamentului 2 Oradea au stins un incendiu izbucnit la un apartament situat la etajul 4 al unui bloc de pe strada Lăpușului. Aici, maşina de spălat haine a luat foc, iar apartamentul şi casa scării au fost inundate de fum.
Pompierii au ventilat imobilul şi au verificat toate apartamentele, pentru a se asigura că niciun locatar nu s-a intoxicat cu fum. „Cercetările efectuate la fața locului au indicat drept cauză probabilă a evenimentului un scurtcircuit electric produs la mașina de spălat haine. Au ars un metru liniar cablu electric și materiale plastice din interiorul mașinii de spălat”, a precizat Roşca.
Din fericire, în niciun incendiu nu au fost înregistrate victime.
Atenţie la lumânări
Pe de altă parte, tot sâmbătă, pompierii din Marghita au stins un incendiu izbucnit într-o casă din satul Bogei, comuna Tăuteu, cauzat tot de o lumânare aprinsă şi lăsată nesupravegheată. Pagubele au fost limitate la un dulap şi o perdea.
În scopul evitării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube sau chiar cu pierderi de vieți omenești, pompierii militari le recomandă bihorenilor să nu lase lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile, cum sunt piesele de mobilier, perdelele, cărţile, etc., ori în locuri unde copiii sau animalele le pot răsturna. „Folosiți întotdeauna un suport special pentru lumânări, care să fie rezistent la temperaturi ridicate și suficient de mare pentru a proteja de picături de ceară topită. De asemenea, este foarte important să stingeţi lumânările atunci când părăsiţi încăperea și să vă asigurați că sunt stinse complet în timpul nopţii”, este sfatul ISU Crişana.
De asemenea, bihorenii sunt îndemnaţi să aibă mare grijă şi cu centralele termice. Sâmbătă, pompierii Stației Valea lui Mihai au fost chemaţi pentru stingerea unui incendiu produs la un container amplasat în curtea unei fabrici de încălțăminte din localitate, eveniment în urma căruia au ars 10 metri cubi deșeuri. Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de cenuşa şi jarul nestins aruncate lângă materiale combustibile.