Pompierii ISU Crişana au intervenit miercuri seara la două incendii, unul dintre ele izbucnit într-o gospodăire din localitatea Vărzarii de Jos, iar celălalt la o remorcă apicolă din Nojorid. 

"În jurul orei 19.35, echipajele Stației de Pompieri Ștei au fost mobilizate pentru localizarea și lichidarea unui incendiu produs la o gospodărie situată în localitatea Vărzarii de Jos. Cei 12 pompieri militari au acționat cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă pentru stingerea incendiului, care se manifesta o construcție auxiliară din cadrul gospodăriei, respectiv pentru protecția locuinței situate la mai puțin de cinci metri de focare, reușind în scurt timp să înlăture pericolul extinderii flăcărilor la întreaga anexă și la casa expusă riscului de incendiere", se arată într-un comunicat semnat de maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana. 

Au ars circa trei metri cubi de lemne, o fereastră și aproximativ 10 metri pătrați din acoperișul anexei, construit pe o suprafață de circa 100 de metri pătrați.
În urma cercetărilor efectuate la fața locului s-a stabilit faptul că evenimentul a fost, cel mai probabil, generat de utilizarea focului deschis în spații deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor (proprietarul a aprins vegetație uscată și deșeuri de hârtie, iar din cauza vântului puternic, flăcările s-au propagat cu repeziciune la construcția anexă).

Pe de altă parte, între orele 21.40- 22.15, pompierii militari din cadrul Detașamentului 1 Oradea au acționat pentru stingerea unui incendiu care se manifesta generalizat și violent, la o remorcă apicolă amplasată pe un teren situat între localitățile Oradea și Nojorid. "Evenimentul, provocat cel mai probabil, în mod intenționat, s-a soldat cu arderea vehiculului", se arată în informarea ISU.


Pompierii ISU le reamintesc bihorenilor că, pentru a preîntâmpina incendiile, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:

- condiţii meteorologice fără vânt;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- colectarea în grămezi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 metri;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.