Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana a transmis că joi şi vineri pompierii militari au intervenit pentru stingerea a trei incendii izbucnite în Diosig, Oradea şi Cotiglet (comuna Ceica) cel mai probabil din cauza coşurilor de fum neîntreţinute. Astfel, pompierii transmit o serie de măsuri care trebuie respectate pentru evitarea unor tragedii.

Coşuri păbugoase

"Vineri, 19 februarie a.c., pompierii militari din cadrul Staţiei Săcueni au intervenit pentru stingerea unui incendiu izbucnit, cel mai probabil din cauza coşului de fum necurăţat de funingine, la acoperişul unei case din localitatea Diosig. Incendiul a fost stins în aproximativ 10 minute, echipajele de pompieri limitând pagubele la circa doi metri pătraţi de acoperiş", a transmis maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

De asemenea, joi, echipajele de pompieri ale Detaşamentului 1 Oradea au gestionat două evenimente similare, "acţionând pentru localizarea şi lichidarea incendiilor produse tot din cauza coşurilor de fum, la acoperişul unei case de pe strada Ivany Odon din Oradea, respectiv la podul unei locuinţe situate în Cotiglet, comuna Ceica".

În ambele situaţii, forţele de intervenţie au reuşit să împiedice propagarea flăcărilor la încăperi, "salvând bunuri de o valoare considerabilă", au transmis reprezentanţii ISU.

Potrivit acestora, în urma incendiului izbucnit la locuinţa din Oradea, pagubele înregistrate au constat în "circa 50 de metri liniari scândură din structura podului şi aproximativ 5 metri pătraţi acoperiş, iar ca urmare a evenimentului produs în Cotiglet, au ars circa 12 metri pătraţi scândură din structura podului".

"Siguranţa NU e un joc de noroc!"

La nivelul judeţului Bihor, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" derulează campaniile de informare şi educaţie preventivă numite "Siguranţa NU e un joc de noroc!" şi "Renunţă. Improvizaţiile sunt catastrofale!", scopul acestora vizând salvarea de vieţi şi bunuri prin conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor majore la care se expun prin nerespectarea normelor de prevenire a situaţiilor de urgenţă.

"Cauzele producerii a numeroase astfel de evenimente sunt legate de necurăţarea periodică a funinginii depuse pe coşurile de fum, neîntreţinerea coşurilor în urma utilizării lor îndelungate, neizolarea faţă de materialele combustibile din structura acoperişurilor şi planşeelor (grinzi, căpriori), neasigurarea etanşării burlanelor şi coşurilor de fum, precum şi existenţa unor coşuri de evacuare a fumului cu terminaţie în spaţiul podului pentru a menţine o temperatură mai ridicată şi pentru afumarea cărnii", se arată în informarea ISU.

Astfel, cum incendiile provocate de coşuri de fun sunt numeroase, ISU Crişana le reaminteşte bihorenilor că "astfel de evenimente se pot solda cu mari pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu persoane rănite sau chiar cu  pierderi de vieţi omeneşti, iar pentru preîntâmpinarea acestor situaţii, coşurile de fum trebuie curăţate periodic, verificate şi reparate (dacă este cazul) de persoane specializate şi autorizate".

"Verificaţi, curăţaţi şi reparaţi coşurile de fum!", subliniază pompierii. De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere, dacă în zona lui sunt materiale combustibile.

Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.