Două incendii puternice au avut loc în noaptea de miercuri spre joi, în județul Bihor: unul la construcția auxiliară a unei case din Dumbrava, comuna Holod, iar celălalt la un adăpost de animale din Mădăras. 

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situații de urgență, primul prin 112 a fost anunțat incendiul din Dumbrava, în jurul orei 22.40, la fața locului fiind trimise trei echipaje de pompieri militari din cadrul Gărzii Tinca (din care două de stingere și unul de prim ajutor calificat) și un echipaj de stingere din cadrul Detașamentului Salonta, fiind totodată alertat și Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al unității administrativ – teritoriale.

„În momentul sosirii forțelor de intervenție la adresa indicată, incendiul se manifesta cu violență la acoperișul unei anexe lipite de locuință (evenimentul fiind observat târziu de proprietar), cu risc ridicat de propagare a flăcărilor la casă. Până la venirea echipajelor, un pompier militar, subofițer operativ în cadrul Stației de Pompieri Ștei, aflat în zonă, în timpul liber, a intervenit de urgență, acționând pentru evacuarea animalelor și păsărilor din interiorul construcției afectate de flăcări”, arată ISU.

Aproximativ 50 de minute, trei autospeciale de lucru cu apă și spumă au lucrat pentru localizarea și lichidarea incendiului și protecția casei, reușind să stingă focarele și să împiedice propagarea flăcărilor la locuință. „Operațiunea de căutare a eventualelor focare ascunse și de înlăturare a efectelor negative ale incendiului a fost finalizată în jurul orei 01.10”, arată ISU.

Evenimentul (video) a fost generat, cel mai probabil, „de utilizarea focului deschis în interiorul construcției, fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor”. Au ars 85 de metri pătrați acoperiș anexă, dar pompierii au reușit să salveze locuința, două vaci și cinci păsări.

Incendiul din Mădăras a fost anunțat prin 112 în jurul orei 2.50, fiind mobilizați de urgență pompierii Detașamentului Salonta, care, în urma executării recunoașterii au constatat că ardea generalizat acoperișul construcției, flăcările amenințând să se extindă la o anexă din apropiere.

„Echipajele de pompieri militari au localizat și lichidat incendiul în jurul orei 04.15. Au ars acoperișul grajdului și baloți de lucernă și paie depozitați în podul construcției”, mai arată ISU.

Incendiu Mădăras

Cauza probabilă a evenimentului a constituit-o un scurtcircuit determinat de un cablu electric defect sau neizolat corespunzător.

Pompierii militari au împiedicat propagarea incendiului la întreaga construcție și la anexa situată în proximitate și au salvat opt porci și 20 de păsări.

Din fericire, în urma celor două incendii, nu au existat persoane rănite, a mai precizat comunicatul ISU.