Ultima zi a săptămânii trecute a fost una plină pentru pompierii bihoreni, care au intervenit pentru stingerea a nu mai puţin de nouă incendii de vegetaţie, în opt localităţi din judeţ.

Incendiile au izbucnit duminică în intervalul 13.30 - 22.40, pe terenuri virane şi păşuni situate în Uileacu de Criş, Telechiu, Fâşca, Brusturi, Fughiu, Spinuş de Pomezeu, Remetea şi Dumbrăviţa, suprafaţa totală afectată fiind de peste 30 de hectare, potrivit unui comunicat trimis luni de lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana.

Reprezentanta ISU mai precizează şi că incendiile au fost generate, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor.

Această activitate este însă „strict interzisă, întrucât poate avea consecinţe grave asupra mediului, solului, proprietăţilor şi vieţii oamenilor. În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată sau de deşeuri menajere se pot propaga la case, reţele de electricitate, locuri cu pericol de explozie sau la păduri", se arată în comunicat. 

În acest context, pompierii atrag atenţia, încă o dată, că arderea vegetaţiei uscate este interzisă, iar cei prinşi că pun foc pe mirişti riscă amenzi de până la 100.000 de lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!