Ca în fiecare primăvară, incendiile de vegetație sunt o problemă serioasă pentru pompierii din Bihor. Duminică, în interval de șapte ore, echipajele ISU au fost chemate să stingă opt incendii în șapte localități, unde au ars o pădure și șapte terenuri virane.

„Începând de la ora 14.20, până la ora 21.40, forțele de intervenție ale Detașamentului 2 de Pompieri Oradea, ale Secției de Pompieri Beiuș, Detașamentului de Pompieri Salonta, ale Stației de Pompieri Aleșd, Detașamentului de Pompieri Marghita și ale Detașamentului 1 de Pompieri Oradea au intervenit pentru stingerea a opt incendii produse în Oradea, pe strada Ovid Densușianu, unde incendiul de vegetație uscată a afectat și izolația de pe conductele de termoficare, în Răbăgani, Salonta, Luncșoara (comuna Aușeu), Bogei (comuna Tăuteu), Toboliu și Lugașu de Sus, evenimentele soldându-se cu arderea vegetației uscate pe o suprafață de aproximativ 43 de hectare”, a declarat luni mr. Camelia Roșca, purtător de cuvânt al ISU Bihor.

Așa cum BIHOREANUL a scris, la marginea satului Luncșoara a luat foc o pădure și mai mulți arbori s-au făcut scrum. Din fericire, pompierii, ajutați de serviciul voluntar din comuna Aușeu, au reușit să stingă flăcările înainte să facă daune și mai mari, dar tot au fost afectate două hectare de pădure și alte trei de vegetație uscată.

Flăcările și fumul emanat de incendiul de vegetație uscată din Toboliu s-au văzut și din Oradea

Riscuri mari

ISU Bihor atrage agenția că arderea vegetației uscate, pentru igienizarea terenurilor și pregătirea acestora pentru lucrările de primăvară, este riscantă. Incendiile care izbucnesc astfel se pot extinde cu repeziciune la locuințe, anexe gospodărești, depozite de furaje, păduri, plantații, rețele electrice sau de telefonie, sonde, conducte ce transportă gaze şi lichide combustibile, căi de circulaţie.

În plus, arată ISU Bihor, intervențiile pentru stingerea acestor incendii sunt costisitoare, necesitând un volum mare de resurse.

„Pentru evitarea producerii unor astfel de evenimente, instituţia noastră atenţionează atât cetăţenii, cât şi instituţiile şi operatorii economici asupra obligativităţii respectării prevederilor legislaţiei în vigoare”, a transmis ISU.

Igienizarea terenurilor prin ardere se poate face doar cu accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului și permis de lucru cu focul.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri "nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă".

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Proprietarii terenurilor incendiate riscă amenzi din partea ISU, dar și de la APIA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!