Mai multe case din Diosig se puteau face scrum, miercuri, după ce un incendiu de vegetaţie uscată s-a extins până în zona rezidenţială a localităţii.

Alertaţi la ora 12.55, pompierii din Săcueni şi voluntari ai Serviciului pentru Situaţii de Urgenţă Diosig s-au luptat cu flăcările timp de două ore, reuşind până la urmă să evite acest scenariu nedorit.

"Pentru stingerea incendiilor care se manifestau pe o suprafaţă de aproximativ 11 hectare şi protecţia locuinţelor aflate în apropierea focarelor, forţele de intervenţie au acţionat cu patru autospeciale de lucru cu apă şi spumă, timp de aproximativ două ore, reuşind să împiedice propagarea flăcărilor la gospodăriile cetăţeneşti", se arată într-un comunicat al ISU Crişana.

Incendiul a mistuit vegetaţia pe o suprafaţă de 7 hectare, dar şi 4 hectare de lanuri de porumb.

Militarii bihoreni au avut misiuni similare şi marţi, când au fost chemaţi să stingă un incendiu produs într-o livadă din Diosig, soldat cu arderea vegetaţiei uscate şi a 10 pomi fructiferi, respectiv pentru localizarea şi lichidarea unui incendiu de vegetaţie uscată izbucnit la un teren de pe raza localităţii Cheşereu, comuna Cherechiu, unde flăcările întinse pe o suprafaţă de două hectare ameninţau să se extindă la o sondă de gaz.

În acest context, pompierii atrag atenţia bihorenilor că incendiile de vegetaţie pot fi un real pericol şi reamintesc că cetăţenii nu pot incendia terenuri fără acordul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Bihor şi fără un permis de lucru cu focul, care se eliberează de către primării.

Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri "nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă".

De asemenea, arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.