Incendiul a izbucnit luni seară, la firma americană Plexus, producătoare de echipamente electronice şi pentru industria de apărare, de pe Şoseaua Borşului. "S-au deplasat patru autospeciale din cadrul Detaşamentului 2 de pompieri. La sosirea echipajelor, ardea acoperişul unei hale şi al unei clădiri administrative. Pompierii militari au acţionat timp de aproape 3 ore pentru localizarea şi lichidarea incendiului", a declarat pentru BIHOREANUL locotenentul Cristian Herţe, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Flăcările au făcut scrum 700 metri pătraţi din acoperişul din lemn cu învelitoare de ţiglă al halei, iar focul a cuprins şi mansarda clădirii administrative, care se afla în imediata vecinătate. "A ars mobilierul din mansardă şi 18 calculatoare, instalaţia de climatizare, instalaţia electrică de la mansardă şi tâmplăria", a precizat Herţe.

O comisie formată din specialişti ai ISU Crişana, condusă de prim adjunctul inspectorului-şef, locotenentul colonel Claudiu Zoicaş, cercetează circumstanţele producerii incendiului şi realizează evaluarea pagubelor.

Firma Plexus testează condiţiile economice din România, înainte de a se stabili la Oradea. Compania americană va investi 6,2 milioane euro în Parcul Industrial "Eurobusiness Park" din Şoseaua Borşului. Încă din luna mai, consilierii locali au aprobat, cu unanimitate de voturi, concesionarea unei suprafeţe de 90.000 metri pătraţi de teren pentru amenajarea de spaţii de producţie, birouri şi depozite. Contractul ar urma să fie semnat în această toamnă.

Potrivit unui comunicat al companiei, în urma incendiului nu au fost afectate spaţiile de producţie. Incendiul a început după încheierea orelor de lucru, clădirea fiind neocupată.

Pagube de jumătate de milion de euro

Locotenentul Cristian Herţe a declarat marţi după amiază, pentru BIHOREANUL, că, în urma cercetărilor la faţa locului, comisia ISU a ajuns la concluzia că "valoarea pagubelor în urma incendiului de duminică seară se ridică la aproximativ 500.000 de euro".

Cauza incendiului, stabilită de aceeaşi comisie, a fost "un aparat electric defect, lăsat sub tensiune", a mai declarat purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.