Unul dintre cele mai vizitate monumente istorice din lume și cel mai vizitat din Europa a fost cuprins de flăcări. Un incendiu puternic a izbucnit luni seară la Catedrala Notre-Dame din centrul Parisului, care a fost evacuată.

Incendiul a izbucnit în jurul orei locale 18.50 (19.50 ora României), iar la ora transmiterii acestei știri, acoperișul arde ca o torță. Din vârful catedralei medievale se poate vedea cum ies flăcări mari și fum. Potrivit HotNews.ro, nu se cunoaște originea focului, însă este posibil ca incendiul să aibă legătură cu lucrări de renovare.

„Notre Dame. Foc în desfășurare. Evitați zona și facilitați trecerea vehiculelor de urgență și intervenția poliției”, a anunțat Poliția.

UPDATE: Un turn s-a prăbuşit

Gravitatea incendiului rămâne nedeterminată deocamdată, dar focul a cuprins mansarda catedralei. Flăcările se văd de la kilometri depărtare, iar înainte de ora 21, ora României, un turn al clădirii, înalt de 93 de metri, s-a prăbușit.

Populația este în stare de șoc. Numeroși parizieni, dar și turiști au ieșit în stradă și surprind cu telefoanele mobile dezastrul. Mulți dintre ei plâng și spun că nu le vine să creadă ce se întâmplă.

Autoritățile au lansat apeluri prin care roagă locuitorii să respecte perimetrele. 

Potrivit presei internaționale, pompierii nu reușesc să țină flăcările sub control. Efortul lor este masiv, însă incendiul este prea extins, iar flăcările sunt mult prea înalte, de zeci de metri, și înaintează extrem de repede.

Președintele Franței și-a anunțat prezența la locul incendiului. ”Notre-Dame în flăcări. Emoții în toată țara. Mă gândesc la toți catolicii și la toți francezii. Ca toți compatrioții noștri, sunt trist în seara asta să văd această parte a noastră arzând”, a scris Emmanuel Macron pe Twitter.

Potrivit Agenției France Presse, o parte din „inima” Parisului, a fost evacuată în jurul orei 19:30.

"Totul arde. Șarpanta, care datează din secolul XIX pe o parte și din secolul XIII de cealaltă parte, nu va mai rămâne nimic", a declarat André Finot, purtător de cuvânt al Catedralei.

Le Figaro citează un secretar de stat al ministrului de interne, Laurent Nunez, conform căruia deocamdată nu ar exista răniți în urma incendiului. Catedrala era închisă vizitatorilor începând de la ora 18.00.

Potrivit procuraturii de la Paris, a fost deschisă o anchetă pentru a determina cauzele incendiului catedralei Notre-Dame de Paris.

Acoperișul s-a prăbușit complet și spatele catedralei arde cu intensitate, conform unui reporter France24.

Mai multe imagini de pe social media arată catedrala gotică, ce are o vechime de 850 de ani, fumegând. Biserica Catolică din Franța a cerut fonduri urgente anul trecut pentru a o renova, în condițiile în care biserica avea probleme grave, scrie gsp.ro.

Adjunctul primarului capitalei franceze, Anne Hidalgo, a deplâns "pagube colosale", informează France Presse. 

"De acum înainte, a fost lansată o misiune specială pentru a încerca să se salveze toate operele de artă care pot fi". "Prioritatea a fost acordată securizării zonei înconjurătoare pentru protejarea turiştilor (...) de riscul de colaps", a adăugat el la un canal de ştiri non-stop, BFMTV.

Catedrala Notre-Dame datează din secolul XII, este unul dintre "personajele principale" ale romanului clasic "Cocoşatul de la Notre-Dame", scris de Victor Hugo, atrage anual milioane de turişti, arată Agerpres.

Catedrala se află în curs de renovare, pe anumite părţi ale sale fiind ridicate schele. De asemenea, cele 16 statui din bronz de pe fleşa (acoperişul) catedralei au fost demontate încă de săptămâna trecută pentru a fi restaurate.

Gsp.ro notează că edificiul este faimos pentru cele 3 vitralii viu colorate, în formă de trandafir, dar și pentru 3 relicve faimoase: Coroane de Spini, bucățele din Sfânta Cruce și un cui de la Răstignirea lui Hristos. De asemenea, catedrala găzduiește una dintre cele mai impresionante orgi, cu 8.000 de tuburi, și are 10 clopote, cel mai mare fiind cel denumit Emmanuel, de 13 tone. Acestea au fost folosite de la încoronarea regilor Franței și până la vestirea finalului celor două Războaie Mondiale.

În jurul orei 21.30, este evacuată toată Île de la Cité, situată pe Sena, și pe care se află catedrala, scrie HotNews.ro.

UPDATE ora 22.30

Pompierii se luptă cu flăcările în Franţa, fără succes.

Experții Direcției Generale a Securității Publice spun că nu se poate stinge incendiul cu apa pulverizată din elicoptere deoarece ar fi afectată grav construcția, potrivit AFP, citat de hotnews.ro.

Euronews scrie că pompierii francezi "nu sunt siguri" că pot stinge incendiul izbucnit la Notre Dame.