Un nou incendiu devastator îndoliază România. Cel puţin 7 persoane au murit, după ce flăcările au cuprins, vineri dimineaţă, secţia de Terapie Intensivă a Spitalului de Boli Infecţioase din Constanţa.

Potrivit Digi24.ro, a fost activat planul roşu de intervenţie, autorităţile evacuând pacienţii.

Imagini publicate de presa centrală au surprins momente dramatice, cu asistente care încercau să salveze pacienţii scoţându-i pe geam.

În total 10 persoane erau internate în secţia de Terapie Intensivă unde a izbucnit incendiul.

Sursa citată a publicat, citând surse, informaţia că până la ora publicării acestei ştiri, nouă persoane au decedat. De altfel, din câte se pare, persoanele decedate sunt pacienţi care nu ar fi avut cum să se auto-evacueze, având în vedere starea gravă de sănătate.

Într-o intervenţie la Digi24, ministrul interimar al Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, a declarat că nu se poate confirma un număr de persoane decdate, dar a confirmat că sunt persoane decedate.

"După ce ISU va finaliza intervenţia va comunica cum a decurs. Am dispus DSP Constanţa să găsească soluţii pentru relocarea pacienţilor, majoritatea vor fi duşi la Judeţeean, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la Spitalul Militar, dacă e nevoie şi la Medgidia. Din informaţiile pe care le avem, 113 pacienţi erau internaţi, din care 10 la ATI", a spus ministrul.

Acesta a refuzat să se pronunţe legat de o posibilă cauză a incendiului, aceasta urmând să fie stabilită de ISU. 

"Cauzele pot fi şi legate de infrastructură, de suprasolicitarea instalaţiei, dar pot fi şi cauze umane", a spus Cseke.

Incendiul a fost lichidat la ora 10.55. "Nu mai este niciun alt pericol", a declarat un reprezentant al ISU la Digi24.

Anterior, autoritățile au anunțat că 9 persoane au decedat. 

Șeful ISU Constanța, Cristian Amarandei, a declarat că nouă din cei zece pacienți care erau în secția ATI Covid a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța au decedat și că au fost găsiți în pat. Ulterior, ministrul de Interne Lucian Bode a declarat ca este vorba de șapte persoane decedate, comunicarea inițială a victimelor fiind „o greșeală”.

Toţi pacienţii vor fi transferaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă Constanţa, la Spitalul de Pneumoftiziologie şi la un spital mobil ISU. Au fost activate de către DSP Constanţa şi unitatile sanitare din Medgidia şi Mangalia, în caz de nevoie, arată HotNews.ro.

Sursa citată mai arată că Guvernul a transmis că premierul Florin Cîţu i-a solicitat secretarului de stat Raed Arafat să meargă la faţa locului pentru a se asigura că operaţiunile de acolo se desfăşoară fără probleme.

"Premierul a fost informat despre incendiul de la Spitalul de Boli Infecţioase din Constanţa şi continuă să ţină legătura cu reprezentanţii MAI, Ministerul Sănătăţii şi cei ai prefecturii Constanţa. În acest moment, este activată o celula de criză la MAI pentru a coordona intervenţia şi a se asigura că sunt evacuaţi pacienţii şi că sunt locuri pentru ei în alte spitale", au transmis reprezentanţii Executivului.

Este al treilea incendiu petrecut în ultimul an în spitalele din România și soldat cu decese în rândul pacienților.