Un incendiu uriaş a avut loc, joi seară, în satul bihorean Crânceşti, comuna Dobreşti. Acoperişul unei anexe gospodăreşti s-a făcut scrum, laolaltă cu mai multe utilaje, din pricina unei afumători.

Potrivit unui comunicat transmis vineri de ISU Crişana, în urma unui apel făcut în jurul orei 18.50 la 112, la locul indicat s-au deplasat trei echipaje de pompieri militari din Beiuş, dintre care două de stingere şi unul de prim ajutor calificat.

"În momentul sosirii echipajelor de stingere, flăcările se manifestau violent la nivelul întregului acoperiş al unei construcţii auxiliare din cadrul gospodăriei, existând riscul extinderii acestora la casă", a declarat, vineri, maiorul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Timp de aproximativ 2 ore şi 15 minute, 12 pompieri au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului, protecţia locuinţei care avea un perete comun cu anexa, şi pentru înlăturarea efectelor negative ale evenimentului. Militarii au reuşit să stingă incendiul înainte să se extindă la casă.

Totuşi, s-au înregistrat pagube semnificative: acoperişul anexei, o afumătoare, o betonieră, un motocultor şi aproximativ un metru cub lemne de foc.

Incendiul a pornit, cel mai probabil, din afumătoarea amenajată în interiorul anexei şi în care proprietarii casei făcuseră foc.

Pentru prevenirea unor astfel de evenimente, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor le reaminteşte cetăţenilor că trebuie să respecte câteva reguli simple.

Aşadar, este interzisă folosirea afumătoarelor improvizate ori amplasarea acestora în magazii, şuri, remize, sub şoproane sau lângă materiale combustibile. Afumătorile se confecţionează din zidării de cărămidă şi materiale incombustibile şi se amplasează independent de celelalte construcţii din gospodărie. De asemenea, se interzice folosirea afumătorilor improvizate în podurile clădirilor prin scoaterea unor cărămizi din coş sau neridicarea zidăriei coşurilor deasupra acoperişului ori lăsarea deschisă a uşiţelor de curăţare.