Incendiu de proporţii în Franţa, la Lyon, într-o uzină dezafectată ocupată, ilegal, de romi. Potrivit unui bilanţ provizoriu, trei persoane, două femei şi un copil, au murit în noaptea de dumincă spre luni în clădirea ce servea ca adăpost ilegal pentru aproximativ 200 de romi.

Anunţul a fost făcut luni dimineaţă de pompieri şi reprezentanţi ai Prefecturii. Surse de la faţa locului au declarat BIHOREANULUI că victimele provin din localitatea bihoreană Şoimi şi că în Lyon locuiesc ilegal sute de romi din Bihor.

Potrivit locotenent-colonelului Jean-Philippe Gueugneau, din cadrul serviciului de pompieri din Rhône, care se ocupă de operaţiunile de salvare, incendiul "violent" a "cuprins în totalitate" clădirea. "Foarte repede, cele două nivele superioare ale acestei clădiri (...) s-au aprins şi scara s-a prăbuşit", a declarat oficialul citat de Mediafax.

Şi acoperişul a fost făcut scrum. Romii din clădire au fost evacuaţi imediat, iar echipaje specializate, cu câini, caută şi luni după amiază după alte victime printre dărâmături. Căutările se desfăşoară cu dificultate printre dărâmături.

Conform lui Gilberte Renard, o activistă a Ligii pentru Drepturile Omului, clădirea, în care în trecut erau fabricate modoare electrice de mici dimensiuni, era ocupată în total de aproape 300 de romi, între care copii mici şi femei însărcinate.