O magazie din satul bihorean Ghiorac, comuna Ciumeghiu, a fost distrusă de flăcări, în noaptea de joi spre vineri.

Potrivit unui comunicat al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, dat publicităţii vineri, alerta s-a dat la ora 23.30, prin numărul unic de urgenţă 112. "La locul evenimentului s-au deplasat de urgenţă două echipaje de pompieri militari şi un echipaj de prim ajutor din cadrul Detaşamentului Salonta, care au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă pentru localizarea şi lichidarea incendiului, ce se manifesta generalizat la întreaga construcţie, respectiv pentru protecţia numeroaselor solarii aflate în apropiere", a declarat căpitanul Camelia Roşca, purtător de cuvânt al ISU Crişana.

Misiunea pompierilor a fost îngreunată de cantităţile mari de materiale combustibile depozitate în construcţia cuprinsă de flăcări şi care au favorizat dezvoltarea, pe timpul arderii, a unor temperaturi înalte şi degajarea unei cantităţi mari de fum şi gaze toxice. După două ore, militarii au stins flăcările, dar încă o oră au mai acţionat pentru a se asigura că incendiul nu va izbucni din nou.

"În urma evaluării pagubelor, s-a constatat că au ars circa 160 metri pătraţi acoperiş din lemn cu învelitoare de plăci bituminoase, un autoturism aflat în interiorul construcţiei, circa 1000 kilograme folie solar, aproximativ 120 de litri de motorină, circa 60 de litri ulei de motor, aproximativ 1500 kilograme îngrăşământ pentru legume, 2 motopompe, 4 pompe electrice, 1 aparat de sudură şi 3 vermorele", a mai spus Roşca.

Militarii au concluzionat că focul a pornit, cel mai probabil, de la un scurtcircuit  produs la instalaţia electrică a autovehiculului aflat în interiorul magaziei. 

Atenţie la aparatele lăsate în priză!

Pe de altă parte, joi seară, pompierii din Ştei au reuşit să oprească un incendiu care ameninţa să cuprindă o casă întreagă.

În jurul orei 19, militarii au fost chemaţi pe strada Teiului din Vaşcău, unde un incendiu izbucnise într-o casă cu etaj. "La sosirea forţelor de intervenţie, flăcările se manifestau la camera de zi a casei, întreaga locuinţă fiind inundată cu fum. Timp de aproximativ două ore, pompierii militari au acţionat pentru localizarea şi lichidarea incendiului, reuşind să stingă focarele înainte ca flăcările să se extindă la celelalte încăperi de la parter, respectiv la camerele situate la etajul casei", a declarat Roşca.

Incendiul a fost declanşat, cel mai probabil, de un fier de călcat lăsat sub tensiune nesupravegheat şi a mistuit corpuri de mobilier din încăperea afectată de incendiu, 4 uşi, 4 ferestre, un televizor şi circa 30 metri pătraţi grinzi din lemn.