Viaţa unui bărbat imobilizat la pat a fost salvată, joi, de pompierii ISU Crişana care au intervenit prompt pentru a-l scoate din locuinţa sa de pe strada Piaţa Cetăţii din Oradea, unde izbucnise un incendiu.

"Joi, 6 mai a.c., în jurul orei 14.15, un apelant al numărului unic 112 sesiza Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Crişana” al judeţului Bihor cu privire la producerea unui incendiu la locuință situată pe strada Piața Cetății din municipiul Oradea, semnalând totodată posibilitatea ca proprietarii să fi fost surprinși în interior. La adresa indicată de apelant, au fost mobilizate de urgenţă, trei echipaje de stingere din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă și o autospecială de lucru la înălțime şi echipajul de pompieri militari paramedici al Detaşamentului 2 Oradea", se arată într-o informare trimisă de maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

Potrivit acesteia, "echipajele de pompieri, ajunse în aproximativ două minute la locul intervenţiei, au acționat simultan pentru stingerea incendiului, care se manifesta cu degajări mari de fum la o încăpere de la etajul locuinței și pentru salvarea proprietarului imobilizat la pat, care se afla într-o altă încăpere inundată cu fum, situată la etaj". 

De asemenea, pompierii militari paramedici au acordat primul ajutor calificat octogenarului și soției acestuia, care s-au intoxicat ușor cu fum. Femeia, în vârstă de 72 de ani, a inhalat fum în timp ce încerca să-și evacueze soțul paralizat. Ulterior, cei doi au refuzat transportul la spital.

"Incendiul, provocat cel mai probabil de o lumânare aprinsă lăsată nesupravegheată, a fost stins cu operativitate (în aproximativ cinci minute), echipajele de pompieri împiedicând propagarea flăcărilor la celelalte încăperi situate la etaj și la parterul locuinței. Flăcările au afectat parțial o noptieră și un scaun", transmite reprezentanta ISU. 

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, care se pot solda cu mari pagube materiale și uneori, din nefericire, chiar cu pierderi de vieți omenești, pompierii militari le reamintesc bihorenilor să nu amplaseze lumânările aprinse în apropierea materialelor combustibile (mobilier, perdele, cărți, draperii, hârtie etc.) ori în locuri unde pot ajunge copiii şi animalele, pentru a nu le răsturna şi provoca incendii. "Folosiți întotdeauna un suport special pentru lumânări, care să fie rezistent la temperaturi ridicate și suficient de mare pentru a proteja de picături de ceară topită. De asemenea, este foarte important să stingeţi lumânările atunci când părăsiţi încăperea și să vă asigurați că sunt stinse complet în timpul nopţii", transmit pompierii.