Un incendiu de proporţii, cu degajări mari de fum, a izbucnit miercuri pe un teren de 1,2 hectare, aflat în spatele Parcului Industrial 1, de pe Calea Borşului din Oradea. Pompierii au luptat mai bine de 4 ore cu flăcările.

Focul a fost sesizat în cursul după amiezii, iar, conform unui comunicat transmis joi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, pompierii au reuşit să stingă incendiul în circa o oră. Au acţionat, însă, în zonă, până în jurul orei 21.10, "pentru localizarea şi lichidarea multiplelor focare de incendiu de pe o suprafaţă de circa cinci hectare de stufăriş".

Potrivit ISU, intervenţia a fost dificilă atât din cauza terenului mlăştinos, cât şi din cauza accesului dificil la focare şi a suprafeţei mari de manifestare a flăcărilor.

"În urma evenimentului, generat, cel mai probabil, de utilizarea focului deschis în spaţii deschise fără respectarea normelor de apărare împotriva incendiilor, au ars 20 de pruni, vegetaţia uscată şi stufărişul de pe terenul afectat de incendiu", mai arată ISU.

Pompierii au intervenit cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi cu echipamente specifice unor astfel de operaţiuni în această misiune.

În aceeaşi zi, pompierii Detaşamentului Salonta au acţionat pentru stingerea unui incendiu având o cauză probabilă similară, produs la un teren viran situat în Ghiorac, comuna Ciumeghiu. Cel din urmă incendiu nu s-a soldat cu pagube, arzând doar vegetaţie uscată.

Arderea vegetaţiei este interzisă. Vezi ce spun prevederile legale!

Pompierii reamintesc bihorenilor că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este strict interzisă dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

"Conform prevederilor OUG nr. 195/2005 modificată şi aprobată prin Legea nr. 265/2006 privind protecţia mediului, deţinătorii legali de terenuri "nu ard miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea în prealabil a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă", arată ISU.

În vederea realizării igienizării terenurilor prin ardere, cetăţenii au obligaţia de a solicita şi obţine, de la autorităţile competente, următoarele documente:

- Accept de la Agenţia pentru Protecţia Mediului;
- Permis de lucru cu focul.

Emiterea permisului de lucru cu focul se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens, mai arată ISU Crișana.