Bucătăria unui apartament din oraşul Beiuş a fost distrusă, în weekend, în urma unui incendiu.
Potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana, incidentul a fost sesizat la numărul unic de urgenţă 112 sâmbătă în jurul orei 11.
La faţa locului s-au deplasat pompierii militari din cadrul Secţiei Beiuş, care au constatat că focul a izbucnit în bucătăria amenajată în balconul unui apartament de la etajul 1.
"Pompierii militari au evacuat butelia din bucătărie, prevenind producerea unei explozii şi au stins incendiul în circa 10 minute, împiedicând dezvoltarea acestuia. Ca urmare a producerii evenimentului, a ars masca de la chiuvetă şi s-au deteriorat aragazul, butelia şi furtunurile de alimentare cu gaz ale acesteia", se arată într-un comunicat transmis luni de ISU Crişana.
Din fericire nicio persoană nu a fost rănită.
Cel mai probabil, incendiul a fost provocat de aragazul din bucătărie care era defect, au mai arătat ISU Crişana.
Măsuri de prevenire a incendiilor în bucătărie
Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" reaminteşte bihorenilor măsurile ce trebuie respectate pentru preîntâmpinarea unor astfel de evenimente, soldate cu pagube materiale şi uneori, din nefericire, cu persoane rănite.
Astfel, nu lăsaţi mâncarea pe foc nesupravegheată: luaţi-o de pe aparatul de gătit (aragaz, sobă, plită electrică etc.) dacă trebuie neapărat să părăsiţi bucătăria pentru o perioadă mai îndelungată, mai ales dacă s-ar putea ivi întârzieri neaşteptate. După ce aţi terminat de gătit, opriţi din funcţionare aragazul ori plita sau, după caz, asiguraţi-vă că focul din sobă nu poate scăpa de sub control.
De asemenea, este important să curăţaţi şi îndepărtaţi depunerile de grăsime şi resturile de mâncare de pe aragaz deoarece acestea pot lua foc rapid, iar atunci când gătiţi, evitaţi să purtaţi haine sintetice largi, deoarece se pot aprinde uşor.
De asemenea, în bucătării este interzis: să păstraţi lichide combustibile (cu excepţia uleiului de gătit) sau uşor inflamabile, să păstraţi alte butelii cu gaze lichefiate în afara celei care alimentează aragazul (aparatul de gătit), să utilizaţi la aparatele electrice de gătit cordoane de alimentare cu izolaţia străpunsă, improvizate sau cu ştecăre defecte, să lăsaţi aparatele de gătit în funcţiune nesupravegheate, să depozitaţi lângă sobă lemne sau alte materiale combustibile, să lăsaţi cârpe, prosoape sau haine în apropierea aparatelor de gătit sau să folosiţi apă pentru stingerea focului izbucnit la aparatele electrice deoarece există riscul să vă electrocutaţi. Dacă nu dispuneţi de un stingător cu pulbere atunci, după deconectarea aparatului de la reţeaua de alimentare cu energie electrică, utilizaţi un prosop ud sau o haină pentru înăbuşirea flăcării .
Dacă se aprinde uleiul din tigaie, nu turnaţi apă peste acesta, ci stingeţi flăcările acoperindu-le cu un capac sau punând un prosop ud peste acestea. Limitarea aportului de oxigen necesar arderii duce la stingerea focului. Dacă nu reuşiţi să stingeţi incendiul, iar acesta se extinde, evacuaţi persoanele din casă, alertaţi vecinii şi apelaţi urgent serviciul 112.