Pompierii orădeni au intervenit, luni seara, pe strada Liszt Ferenc din oraş, unde un apartament de la parterul unui bloc era în flăcări. Înăuntru, pompierii au găsit un bărbat în stop cardio-respirator şi cu arsuri de gradul IV pe circa 80% din suprafaţa corpului.

Potrivit maiorului Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana, la faţa locului au fost mobilizate două echipaje de stingere din cadrul Detaşamentului 1 de Pompieri Oradea şi echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea.

"Ajunse la locul intervenţiei în aproximativ cinci minute de la primirea apelului, echipajele au acţionat simultan pentru salvarea unui bărbat de 65 de ani, pe care l-au găsit în interiorul locuinţei afectate de flăcări, pentru stingerea incendiului şi pentru evacuarea locatarilor clădirii", a transmis, marţi, printr-un comunicat, maiorul Camelia Roşca. 

Bărbatul, care se afla în stop cardio-respirator şi prezenta arsuri de gradul IV pe circa 80% din suprafaţa corpului, a fost predat echipajului de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea, care i-a acordat îngrijirile medicale. "După efectuarea, cu succes, a manevrelor de resuscitare, echipajul SMURD a transportat victima la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Clinic Judeţean", se mai arată în informarea ISU Crişana. 

Forţele de intervenţie au localizat şi lichidat incendiul în aproximativ 20 de  minute, împiedicând propagarea acestuia la celelalte trei camere şi la apartamentele învecinate.  

Cum casa scării era inundată cu fum, pompierii au verificat fiecare locuinţă pentru salvarea eventualelor victime intoxicate cu fum şi au evacuat 15 persoane (alte 20 autoevacuându-se până la sosirea echipajelor). Forţele de intervenţie au ventilat casa scării şi apartamentele din bloc. Din fericire, nu au fost alte persoane rănite.

În incendiu au ars bunuri aflate în dormitor (o canapea, o masă, trei scaune, un dulap şi un televizor), iar din cauza fumului şi a temperaturii ridicate s-au degradat patru uşi, o baie şi zugrăveala dintr-o altă încăpere.

Potrivit pompierilor, incendiul a fost, cel mai probabil, provocat de fumat.

În scopul preîntâmpinării unor astfel de evenimente, soldate cu persoane rănite şi în unele cazuri, cu pierderi de vieţi omeneşti, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă "Crişana" al judeţului Bihor reaminteşte cetăţenilor măsurile specifice de apărare împotriva incendiilor generate de fumat: 

- Nu fumaţi în pat, mai ales când sunteţi obosiţi, când luaţi somnifere sau când aţi consumat alcool. Există riscul să adormiţi cu ţigara aprinsă şi să provocaţi un incendiu;

- Utilizaţi întotdeauna scrumiere grele, care să nu se răstoarne uşor şi care să fie confecţionate din materiale incombustibile;

- Stingeţi ţigara numai în scrumieră. Se recomandă să puneţi puţină apă în aceasta pentru a favoriza stingerea rapidă a resturilor de ţigări;

- Nu goliţi scrumierele în coşurile de hârtie sau în alte locuri în care există materiale combustibile, deoarece acestea se pot aprinde şi provoca un incendiu;

- Atunci când stingeţi ţigara, asiguraţi-vă că aţi stins-o cu adevărat, pentru că mucurile de ţigară incandescente pot cădea pe covor sau pe orice alt material combustibil, generând un incendiu care poate mistui întreaga locuinţă.