Pompierii militari bihoreni au fost chemați luni să intervină pentru stingerea unui incendiu care a cuprins anexa unei case din localitatea Tăut comuna Batăr. Flăcările amenințau să se propage la casele din vecinătate, situate la doar câțiva metri, însă salvatorii au reușit să stingă la timp flăcările.

Conform unui comunicat transmis de lt. col. Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bihor, flăcările au fost observate de un vecin, iar apelul la 112 care anunţa evenimentul a fost făcut la ora 7 dimineaţa.

"În urma apelului, la faţa locului s-au deplasat echipaje ale Gărzii de Intervenţie Tinca şi Detaşamentului de Pompieri Salonta", a transmis locotenent colonel Roşca.

Ajunşi la locul intervenţiei, pompierii au constatat că anexa ardea violent, existând pericolul ca incendiul să se extindă la o casă lipită de construcţia cuprinsă de flăcări şi la o altă locuinţă aflată la doar 1,5 metri distanţă.

"Intervenţia a durat aproximativ o oră şi 40 de minute, fiind folosite două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială tip ABROLL", a precizat Camelia Roşca. 

Pompierii au reuşit să împiedice extinderea flăcărilor la cele două case, evitând astfel pagube materiale semnificative. În plus, aceştia au evacuat trei butelii din anexa incendiată, prevenind producerea unei explozii.

În urma incendiului, acoperişul anexei şi bunurile din interior au fost distruse. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

Potrivit primelor cercetări efectuate de echipele de intervenţie, incendiul ar fi fost cauzat de un coş de fum deteriorat, care nu mai izola corespunzător materialele combustibile din structura anexei.

Recomandările pompierilor

În acest context, pentru evitarea unor astfel de situaţii, pompierii bihoreni reamintesc cetăţenilor principalele reguli şi măsuri de prevenire a incendiilor în sezonul rece:

- Asiguraţi izolarea coşurilor de fum faţă de elementele combustibile ale acoperişurilor şi planşeelor, precum grinzile şi căpriorii;

- Coşurile de fum trebuie verificate, reparate şi curăţate periodic de personal specializat;

- La trecerea prin acoperiş, lăsaţi o distanţă de cel puţin 10 centimetri între coşul de fum şi elementele combustibile;

- Tencuiţi coşurile de fum din poduri şi daţi-le cu var pentru a observa rapid eventualele fisuri.