Un incendiu a izbucnit, sâmbătă după amiaza, la groapa de gunoi a Oradiei, situată la capătul cartierului Episcopia Bihor. La faţa locului au fost mobilizate mai multe autospeciale ale ISU Crişana. 

Turnul din fum

"Apelul la numărul unic 112 a fost înregistrat în jurul orei 17.30. Incendiul s-a produs la groapa de gunoi a oraşului, în Episcopia. La faţa locului au fost mobilizate mai multe autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi o autospecială de lucru la înălţime", a confirmat, la solicitarea BIHOREANULUI, maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana. 

Se pare că ard stive de deşeuri. Din imaginile surprinse de cititorii BIHOREANULUI în zonă se vede cum un "turn" imens din fum acoperă cerul în acea zonă a oraşului. 

La groapa de gunoi a Oradiei, situată pe strada Matei Corvin şi administrată de SC Eco Bihor, funcţionează un depozit ecologic, o hală de sortare a deşeurilor reciclabile, o staţie de compost pentru deşeuri vegetale şi o staţie de tratare mecano-biologică a deşeurilor menajere şi asimilabile.

UPDATE: Mobilizare a pompierilor

Potrivit maiorului Roşca, primele informaţii din teren indică faptul că ard circa 300 mp de deşeuri la Eco Bihor. Hala nu a fost cuprinsă de flăcări.

Pompierii ar fi reuşit să localizeze incendiu, oprind astfel propagarea lui. Echipajele lucrează la lichidarea flăcărilor.

La faţa locului au fost mobilizate mai multe echipaje: 4 echipaje de lucru cu apă şi spumă de la Detaşamentul 1 Oradea, două echipaje de la Detaşamentul 2, dintre care una de lucru la înălţime, un echipaj de la Garda Sălard, precum şi un echipaj de EPA, de pompieri militari paramedici. 

Din fericire, nu sunt victime. Pe drum spre Eco Bihor se află şi o echipă a Gărzii de Mediu Bihor. 

(video: Dan Bureţia)

UPDATE 2: Ar putea fi vorba de o autoaprindere

Pasztai Zoltán, directorul Eco Bihor, a declarat pentru BIHOREANUL că focul a izbucnit la deşeuri municipale amestecate, stocate în zona staţiei de tratare. Deşeurile urmau să fie trimise la coincinerare, în cuptoarele de ciment din Aleşd. 

Pasztai a spus că pompierii au fost extrem de prompţi şi au reuşit să oprească răspândirea focului. Acesta a confirmat că nu există persoane rănite în incendiu.

Cât despre motivul izbucnirii incendiului, acesta nu se cunoaşte deocamdată. Pasztai crede că ar putea fi vorba despre o autoaprindere. "Se va face o cercetare. Mai mult ca sigur a fost o autoaprindere. Noi am luat măsuri în această perioadă. Angajaţii din cele 3 poziţii fixe de pază din weekend au misiune să patruleze permanent şi să supravegheze zonele depozitului. Din păcate, însă, vara se creează un efect de lupă pe care nu prea poţi să-l contracarezi. Dacă ai o bucată de sticlă undeva, se pot aprinde în jurul ei deşeurile", a explicat directorul Eco Bihor.

(foto: ISU Crişana)

UPDATE, ora 19: Focul a fost stins 

Reprezentanţii ISU Crişana au transmis că incendiul a fost stins. „Incendiul este lichidat. Pompierii acţionează pentru căutarea eventualelor focare ascunse şi înlăturarea efectelor negative ale evenimentului”, a precizat maiorul Camelia Roşca. 

Potrivit acesteia, la faţa locului au intervenit 28 de pompieri militari din 3 subunităţi, coordonaţi în teren de inspectorul şef la ISU Crişana, colonel Sorin Caba. 

A fost trimis totodată un echipaj cu autoscară fiindcă focul a izbucnit în apropierea unei hale. Totuşi, pompierii au reuşit să evite propagarea flăcărilor la construcţie. 

Deşi a fost vizibil din mai multe zone ale Oradiei, norul de fum toxic nu a ajuns deasupra oraşului. "Direcţia vântului este aceeaşi ca ieri (n.r. - când la un depozit de deşeuri plastice din Salonta a izbucnit un teribil incendiu, stins abia după 10 ore), adică tot nord, nord-vest. Nu merge chiar spre Ungaria, însă nici spre Oradea", a precizat Sever Şerbănescu, şeful Gărzii de Mediu Bihor, care s-a deplasat la faţa locului. 

Acesta a spus că focul a izbucnit pe o platformă betonată, deşeurile fiind pregătite pentru a fi duse la incinerare. "Din fericire nu s-au aprins pe haldă, unde ar fi putut să ardă mocnit şi intervenţia pompierilor ar fi fost mult mai grea", a explicat Şerbănescu.