Un incendiu a izbucnit vineri, în jurul orei 5, la parterul Institutului Matei Balş din Bucureşti, care tratează persoane infectate cu Covid-19, iar focul a cuprins patru saloane în care erau internaţi pacienţi cu forme medii şi severe ale bolii, ţinuţi pe masă de oxigen, informează HotNews.ro. 

Aceeaşi sursă arată că trei bolnavi au murit carbonizaţi, iar o a patra victimă, o femeie de 80 de ani, a decedat după ce manevrele de resuscitare au eşuat.

Mai multe rude ale unor pacienţi internaţi la Institutul Matei Balş au mers în zona spitalului, încercând să afle detalii despre starea pacienţilor.

Peste 100 de pacienţi au fost evacuaţi, fiind transferaţi în alte pavilioane ale unităţii medicale şi la alte spitale din Capitală.

Doi dintre aceştia, o femeie şi un bărbat, transferaţi la Institutul "Marius Nasta" sunt în stare gravă şi au fost internaţi la Terapie Intensivă, a anunţat managerul acestui spitalul, Beatrice Mahler, potrivit G4Media.ro.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a pus la dispoziţia aparţinătorilor două numere de telefon (021.2069398 și 021.2648515) la care pot suna pentru a afla starea pacienţilor şi detalii despre relocarea lor de la Matei Balş.

Corpul de control al premierului Florin Cîţu a fost trimis la Institutul Naţional Matei Balş. De asemenea, pompierii derulează o anchetă pentru a stabili cauza incendiului.

"În această dimineaţă o tragedie a lovit Bucureştiul. Din păcate, cu victime. În primul rând transmit sincere condoleanţe familiilor îndoliate. Din primul moment am activat Planul Roşu şi împreună cu Ministerul de Interne şi prefectul municipiului Bucureşti am luat toate măsurile ca situaţia să fie stabilizată rapid. În acelaşi timp au fost identifcate locuri în alte spitale din Bucureşti unde au fost transferaţi imediat mai mulţi pacienţi. M-am asigurat că transferul s-a făcut în condiţii sigure. Un lucru este cert, de aceasta dată reacţia autorităţilor a fost eficientă şi rapidă. Despre cauze şi responsabili discutăm după ce avem toate informaţiile", a transmis, în jurul orei 10, pe Facebook, premierul Florin Cîţu.

Prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, a spus că în pavilionul în care a izbucnit incendiul nu erau probleme de încălzire. "Din informaţiile pe care le-am primit la faţa locului, în acel pavilion nu erau probleme de încălzire. Din fericire, instalaţiile antiincendiu au funcţionat. În momentul în care s-a declanşat incendiul, instalaţia electrică şi instalaţia de aprovizionare cu oxigen au fost deconectate automat şi în felul acesta s-a putut evita o tragedie de şi mai mari proporţii", a declarat Traian Berbeceanu la Digi24.

Este a doua tragedie care se produce într-un spital din România în interval de câteva luni, după incendiul din noiembrie de la secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piatra Neamţ, unde au murit 10 oameni.

UPDATE: Un alt pacient, găsit carbonizat în baie

Bilanţul victimelor din incendiul de la "Matei Balş" a crescut ulterior la cinci morţi, după ce pompierii au găsit în baia unui salon o altă persoană carbonizată. 

Descoperirea nu s-a făcut în timpul intervenţiei de stingere a incendiului, ci abia la cercetarea de la faţa locului, declanşată ulterior. „Am intrat acolo...Nu noi am ajuns primii, au fost echipele de intervenție, pompierii, ISU. Și la cercetarea la fața locului s-a găsit și un al patrulea cadavru. Nu pot să-mi explic chestiunea asta. Nu știu ce explicații să vă dau”, a declarat procurorul de caz.