ISU Crișana a trimis numeroase echipaje pentru stingerea unui incendiu violent, izbucnit în miez de noapte în satul Crâncești din comuna Dobrești. Proprietarul s-a autoevacuat după ce a fost trezit de o vecină, care a văzut flăcările și a sunat imediat la 112. 

„Apelul care sesiza producerea incendiului a fost primit prin Sistemul Unic 112,  în dispeceratul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor, la miezul nopții de joi spre vineri, 24 noiembrie a.c., apelanta precizând că arde casa vecinului”, a transmis vineri lt. col. Camelia Roșca, purtătorul de cuvânt al ISU Crișana. 

Inițial la fața locului au fost trimise patru echipaje de pompieri militari din cadrul Secției Beiuș, dintre care trei de stingere și unul de paramedici, cu două autospeciale de lucru cu apă și spumă, o autospecială de lucru la înălțime și cu ambulanța SMURD a subunității. Ulterior, au fost mobilizate încă două echipaje din cadrul altor două subunități, care au intervenit cu o autospecială de stingere și o autospecială tip ABROLL.

„În momentul sosirii forțelor de intervenție, flăcările se manifestau deosebit de violent, la întreaga mansardă, cu risc de propagare la mai multe clădiri. Pentru localizarea și lichidarea focarelor, respectiv pentru protejarea clădirilor expuse riscului de incendiere, pompierii au acționat timp de aproximativ 50 de minute, reușind să împiedice extinderea flăcărilor la casa apelantei, situată la mai puțin de doi metri de focare, la o altă locuință aflată în apropiere și la mai multe construcții auxiliare”, se mai arată în informarea semnată de lt. col. Roșca. 

sursa foto: ISU Crișana

După ce au stins focul, pompierii au căutat posibile focare ascunse, intervenția încheindu-se în jurul orei 04.30.

„Din fericire, evenimentul nu s-a soldat cu victime, persoana care a observat mansarda în flăcări, în jurul orei 00.00, trezindu-l pe proprietar, care s-a autoevacuat”, se arată în comunicatul ISU Crișana. 

Cauza probabilă a producerii incendiului a fost un coș de fum deteriorat, au constatat pompierii. Focul a distrus mansarda (în care erau amenajate spații de depozitare), pe o suprafață de circa 160 de metri pătrați, și a degradat bunuri din alte încăperi ale casei.

„Pompierii militari reamintesc bihorenilor că burlanele şi coșurile de fum sunt generatoare de incendii cu pondere semnificativă în sezonul rece și faptul că nerespectarea cu strictețe a măsurilor de securitate la incendiu aferente coșurilor de fum se soldează adeseori cu pagube materiale, iar uneori, din nefericire, cu distrugerea bunurilor agonisite de-o viață sau chiar cu pierderi de vieți omenești”, mai subliniază ISU Crișana. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!