Acoperişul unei case din satul bihorean Picleu, comuna Brusturi, a fost distrus de flăcări, miercuri dimineaţă.

Alarma s-a dat în jurul orei 5.25, iar pompierii Staţiei Aleşd au fost mobilizaţi pentru stingerea incendiului, alături de voluntarii din comună.

După ce au luptat cu focul aproape o oră, militarii au concluzionat că incendiul a pornit de la coşul de fum, care nu era protejat termic faţă de materiale combustibile. Echipajele ISU Crişana au reuşit să evite propagarea flăcărilor la întreaga locuinţă, astfel că pagubele au constat în circa 20 mp de acoperiş.

ISU Crişana reaminteşte că incendiile declanşate de probleme la coşurile de fum pot fi devastatoare. Tocmai de aceea, hornurile trebuie curăţate periodic, verificate şi reparate, dacă este cazul, de persoane autorizate.

De asemenea, în podurile clădirilor, coşurile se tencuiesc pe interior şi pe exterior şi se dau cu var, pentru a se putea observa cu uşurinţă eventualele fisuri prin care ar putea pătrunde scântei ce pot fi surse de aprindere.

Totodată, coşurile de fum se vor izola faţă de elementele combustibile ale planşeelor prin îngroşarea zidăriei de cărămidă a coşului cu 25 cm, iar în spaţiul dintre coş şi planşeu se recomandă introducerea unui strat de materiale necombustibile.